Туристите по морето гледат цените на рибата в заведенията и плачат

11 Август 2022 | 15:43
0 коментара
Бизнес
Туристите по морето гледат цените на рибата в заведенията и плачат

Около 20-25 % е подскочила цената на рибата край морето тази година. Клиенти има, тъй като ресторантьорите гъвкаво лавират – хем да не загубят клиентите си, хем да оцелеят.

В капанче, недалеч от Ропотамо пържената цаца е 8 лв., колкото е и край ресторантче край Камчия.


Малко по-скъпо е на самия плаж, където порцията достига десетачка, информира „Фрог нюз“.

Пърженият сафрид и на Юг, и на Север по Черноморското крайбрежие е „златен“. Струва по петнадесетина лева на калпак. Порция попчета е 12-13 лв. А няколко чернокопа на скара са около 25 лв.

Бялата риба е към двадесет лева. Лавракът гони тридесетина лева.

Калканът е почти една банкнота с лика на Пенчо Славейков. Толкава е и хищният лефер. Удоволствие за богати и авантюристи…

За къмпингите летуващите си купуват риба от магазините в Бургас, Варна, Созопол и Несебър. Има разлика в цените, но не е голяма. Хамсията е към 5 лева, калканът по 40 лв. килото, пресните попчета са по десетина лева.

Има и риба почти от морето на борсите в големите морски градове – гюмюш – 6 лв., пресен сафрид на 10-12 лева и чернокоп твърдо на 15 лв. Морски кефал се предлага на 10-12 лв. за килограм, едри попчета – 15 лв., лавракът е 15 лв, ципурата – 20, а калканът достига максималната за пазара цена от 40 лева за кг.

Да идеш на море и да не похапнеш рибка е все едно като приказката за Рим и Папата. Но колко и каква риба ще ядеш, зависи и от това колко „морски“ пари си заделил. Думата ни е за простосмъртните българи. За богаташите и за рибата в баровските курорти цените хвърчат нагоре – тях няма да ги мислим.

Народецът е доволен на малко риба и няколко ледени бири. За децата – пържени картофки и по една кола, по изключение, че трудно заспиват…

Добавете Вашия коментар

TOP