Туристическият бизнес поиска втори лифт на Банско и Витоша да е национален курорт

29 Октомври 2015 | 07:33
1 коментара
Общество
Туристическият бизнес поиска втори лифт на Банско и Витоша да е национален курорт

Представители на туристически бранш поискаха по време на дискусия за зимния туризъм в парламентарната икономическа комисия възраждане на Витоша като национален курорт и втори кабинков лифт в Банско, съобщи БТА.

В заседанието участва министърът на туризма Николина Ангелкова, която преди това пред депутатите заяви подкрепа за разширяването на потенциала на ски курортите.

Ако наложим Витоша като национален курорт и бъде решен проблемът в Банско с втория кабинков лифт, 500 милиона евро допълнително могат да влязат като оборот в хазната, заяви председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

Представители на бизнеса се оплакаха, че проходът "Маказа" няма разрешение за преминаване на автобуси с 50 места, а само за 16-местни бусове, а това затрунява посещението на гръцките и турските туристи през пункта. Проблем имало и с електрозахранването при обилен сняг.

Отново е бил поставен въпросът за облагането с ДДС на зимния туристически продукт, като от бранша напомниха, че за конкурентните на България дестинации ставката му е по-ниска. Пътната инфраструктура продължава да е основен проблем за зимните курорти и това затруднява трансфери от летищата до съответните комплекси. 

От бранша поискаха туристическа полиция, която да е обучена и да знае чужди езици. За да се преодолее сивият сектор, от бранша настояваха да има контролен орган - инспекторат към Министерството на туризма. Министър Ангелкова уточни, че това е предвидено в проектопромените в Закона за туризма, които предстои да бъдат внесени в близките седмици за одобрение от правителството.

Добавени коментари

бански старец публикува:
29 Октомври 2015 | 10:02
това всичко го искаме от година ама е пълно със саботьори

Добавете Вашия коментар

TOP