Туристи скочиха срещу заповед на община Банско: Провалиха ни ваканцията, спират колите на Шилигарника, на ръце ли да носим децата и багажа до хижа „Вихрен“?

11 Август 2017 | 13:40
4 коментара
Общество

„На ръце ли да носим децата и багажа си от Шилигарника до хижа „Вихрен“, където бяхме планирали семейна ваканция!“, гневна позвъни в редакцията на вестник „Струма“ софиянка, на която не позволили да продължи с колата си по пътя до хижата.

Причината е заповед на кмета на Банско Георги Икономов, с която от миналия уикенд се забранява движението на автомобили по пътя Банско-х. „Вихрен“, след местността Шилигарника /първи паркинг/ до хижата за времето от 9 до 16 часа от 4 август до 31 август.

Последва лавина от обаждания на туристи от много населени места в Югозапада. В най-силния туристически сезон заповедта ограничава силно потока от хора към хижата.

„Много хора се оплакват. Разговарях с кмета дали не може да се намери компромисен вариант, той каза: „Не може!“, обясни управителят на хижата Иван Баряков и разказа: „Предложих да се пуснат поне две маршрутки за часовете на забраната за хората, които не могат да изминат тези 6 км – като деца, възрастни или със здравословни проблеми, но пак получих отказ. Миналата година тук имаше полицаи и горски, които регулираха движението и паркирането, но сега слязоха долу на Шилигарника. Вярно, че надолу по пътя ставаше стълпотворение от коли, но абсолютната забрана не е решение“, коментира хижарят.

„От 50 години обикалям Пирин, аз бях човекът, който на среща с кмета изрази мнение, че трябва да се въведе ред, но не и да се спре изцяло движението“, заяви вчера по телефона за „Струма“ известният професионален фотограф и автор на два филма за Пирин Драго Матеев, който бе на хижа „Вихрен“.

„Оня ден, в понеделник, като дойдох, ме спря полиция и ме накараха да оставя колата си на Шилигарника. Беше 9,15 часа сутринта и пътят вече беше затворен. Имаше семейства с малки деца, които няма как да извървят толкова път, а и багажа си не могат да качат на ръка. Тогава ми казаха, че забраната важи до 17 часа. Къде да ходят тези хора с децата, целия ден да си изгубят и вечерта чак да се качат на хижата?! Да, ред трябва да има, но не може да се спре достъпът! Против това съм! Прибирам се в неделя в София и в понеделник отивам в Министерството на туризма да подам сигнал. Ще искам среща с министър Ангелкова“, каза опитният турист Драго Матеев.

Ядосани туристи коментираха в социалната мрежа, че забраната вероятно е наложена, за да се осигурят клиенти на заведенията и хотелите на Шилигарника и да се вдигне оборотът им.

Хижа „Вихрен“ е отправна точка за много туристически маршрути – по-кратки до езерата Окото, Рибното, Муратово, както и към Кончето, връх Вихрен, Синаница, Тевното езеро, хижа „Дамяница”, Спано поле и др. Според планинари, ако наистина е наложителна подобна забрана на движение на автомобили, по-удачно би било автомобилите да се спират при хижа „Бъндерица”, където има и удобен паркинг, а разстоянието до хижа „Вихрен“ е малко над 2 км.

Ето какво отговориха от пресцентъра на община Банско: „Заповед на кмета на община Банско № 09-17-289/03.08.2017 г. за временна забрана за движение и паркиране на пътни превозни средства (ППС) в част от четвъртокласен общински път № BLG1005 (II-19) гр. Банско-х. „Вихрен”, от местност Шилигарника (първи паркинг) до хижа „Вихрен”, е издадена за периода от 04.08.2017 г. до 31.08.2017 г. Периодът съвпада с пиковия летен сезон в гр. Банско, когато в града и околностите се концентрират значителен брой посетители. Административният акт е издаден след анализ и препоръки от страна на органите на МВР, на движението на МПС в планинския участък, както и на особеностите на високопланинския общински път. При струпването на множество МПС и преминаващи туристи в посочения участък се създават реални предпоставки за застрашаване живота и здравето на участниците в движението и за възникването на пътнотранспортни произшествия. В пътния участък се образуват и задръствания, които възпрепятстват евентуалния достъп на МПС на Спешната медицинска помощ и други специализирани автомобили в случай на нужда при инцидент на пътя или в планината.

Служители на МВР и представители на ДНП „Пирин” следят за спазването на ограничението съгласно правомощията, дадени им от закона.Източник: в.Струма

Добавени коментари

Banskalia публикува:
13 Август 2017 | 10:47
Kur za ikonomovata i macurevata kurva
Друг пач-никой пач! публикува:
11 Август 2017 | 20:19
"Научиха" ни да ходим на море в Гърция. Ще ни "научат" и на ски да ходим в Алпите. Такива като кмето на БанЦко.А банцкалии че ручаа жабета, не жабурини. Жабурините че са по телевизоре.
турист публикува:
11 Август 2017 | 15:03
Писна ми дим, нахални софианци, нагли шофьори, некадърници и миризливи коли. Свобода за планината
Турист публикува:
11 Август 2017 | 14:31
НЕ мъркайте!Така прави целогодишен туризъм в Банско кметът Монтофонов.Казва Ви го и "пресцентърът". Ако сега не Ви изнася - заповядайте през зимата.Хайде ЧАО !

Добавете Вашия коментар

TOP