Туристи шият дантели в благоевградското село Логодаж, черпят ги с греяна ракия

14 Декември 2016 | 08:40
0 коментара
Общество
Туристи шият дантели в благоевградското село Логодаж, черпят ги с греяна ракия

Нова атракция за наши и чужди туристи предлага благоевградското село Логодаж. Помещение в читалището „Иван Чаушки 1934” се превърна в своеобразна работилница за шиене на дантели. Гости на селището ще имат възможност да се учат да правят красиви дантелени покривки.

Учителки са им жените от местната самодейна група, които впечатляват с творенията си присъстващите на всички събори и фестивали, на които ходят. „Искаме да предложим нещо различно на туристите. В същото време целта ни е да предадем този занаят от баби на внучки, те да продължат тази традиция. Младите да се научат да шият дантели. Не е трудно шиенето – трябват им само игла за шиене и макара с конец. Но става бавно, изискват се умения, време и търпение”, твърди Дафинка Бойчева, която е секретар и библиотекар в читалището на Логодаж. Главният и всепризнат майстор на дантелите в населеното място е нейната свекърва Веселина Бойчева, която е на 78 години. А сред първите й ученички бе 82-годишна баба от Враца. Пенсионерката дошла да гостува и чула за работилницата за дантели. Няколко часа гледала как Веселина шие.

%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b8%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8

„Тя вече обучи три свои ученички, които също шият дантели. Цяла зима ще шият, а пролетта ще направим изложба от всички ушити дантели. След Нова година ще определим един ден от седмицата, в който ще може гости от други селища да се учат на този занаят в нашето читалище. Ще ги черпим с чай и греяна ракия в зимните месеци”, допълва Дафинка Бойчева, пред Кмета.бг.

Добавете Вашия коментар

TOP