Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп го е нарекъл „брутален убиец“ на срещата на Г-7 в Канада в края на миналата седмица, предаде агенция Ройтерс.

Вчера в реч в областния парламент на Бавария Юнкер, който също участва в разговорите на Г-7, разказа за срещата си с Тръмп. „Миналата седмица Тръмп ми каза: Жан-Клод – Вие сте брутален убиец. За пръв път Люксембург се превръща в такава опасност за САЩ.

Мисля, че го е казал като комплимент, но не съм сигурен“, заяви Юнкер,

който е бивш премиер на Люксембург.

Срещата на Г-7 не доведе до затваряне на увеличаващата се пропаст между САЩ и другите сили, много от които Тръмп обвинява във водене на търговска политика, третираща несправедливо Щатите.

Вчера държавите от ЕС единодушно подкрепиха план за вносни мита на стойност 2,8 млрд. евро за американски продукти в отговор на митата на САЩ върху вноса на стомана и алуминий от съюза, казаха източници от ЕС.

„Не може да оставим митата без отговор. Не съм настроен за война, но не приемам да ни диктуват отнякъде другаде какво да правим в Европа. Това е назависим континент. За това са се борили немалко хора“, заяви Юнкер.

Междувременно американският президент се забърка в пореден скандал в родината си,

след като Белия дом защити решението му да отдаде чест на срещата на върха в Сингапур на севернокорейски генерал, също отдал му чест преди това, за да го поздрави, предаде Асошиейтед прес.

„Това е обичайна любезност, да върнеш поздрава, когато военен представител на властите на друга страна те поздравява“, каза вчера говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

Севернокорейските медии показаха видеозапис, на който Тръмп подава ръка, за да се ръкува с министъра на народните въоръжени сили на КНДР генерал Пак Йон-сик, който обаче не му подава ръка, а го поздравява с отдаване на чест. В следващия момент Тръмп също отдава чест, след което генералът вече му подава ръка. В крайна сметка двамата се ръкуват.

Сцената предизвика недоумение у някои, защото въпреки срещата на върха между Тръмп и Ким Чен-ун САЩ и Северна Корея на практика се водят все още във война.