Трупове на мигранти, наядени от диви животни в Странджа, препълниха бургаската морга

24 Август 2023 | 14:42
0 коментара
Общество
България
Трупове на мигранти, наядени от диви животни в Странджа, препълниха бургаската морга

Полуразложени и наядени от диви животни тела на мигранти препълниха моргата в Бургас, алармират от там.

Към момента в хладилните камери са прибрани 16 трупа без установена самоличност, но всеки ден пристигат нови. Телата се откриват около села в Странджа, от където минава пътят на нелегалните мигранти.

„Всеки ден имаме поне по един. Ако случайно мине ден без да ни докарат труп на мигрант, то на следващия телата са две-три. Повечето са пълни с червеи, някои са наядени от диви животни. Гледката е ужасна“, описва ситуацията, в която са принудени да работят бургаските патоанатоми д-р Галина Милева, началник на отделението.

Въпреки че наскоро и след дълга битка, превърнала се в лична кауза на д-р Милева, бургаската морга най-после получи нова хладилна камера и част от труповете вече не са във фризер за сладолед, където се съхраняваха, и тя е пълна с тела на чужденци с неустановена самоличност. Едва малка част от телата биват разпознавани след ДНК тестове от роднини и прибирани в родината си, казват от отделението.

Имало случаи, при които до труповете на мигрантите се оставяли телефоните им с GPS, за да могат да бъдат намерени, но те били много малко на фона на общата картина от наплив на тела, за които никой не знае нищо.

Ако ситуацията продължава така, ще ни трябва помощ, може би Гранична полиция трябва да помисли телата на мигрантите да се съхраняват в отделна камера извън нашето отделение, казва д-р Милева.

Голяма част от труповете, които в момента са в бургаската морга, са на мигранти, загинали още през зимата от измръзване и недохранване, смята д-р Милева. Много рядко в отделението пристигали запазени тела на бежанци, починали наскоро.

Обезводняване заради изтощителните преходи през пресечени терени, които продължавали 5-6 дни, е една от причините за смъртта на мигрантите, а някои  си имали и заболявания и просто не издържали. 

Към момента няма данни някакви медикаменти или наркотични вещества да са предизвикали смъртта на мигрантите, чийто тела се намират при нас, коментира д-р Галя Милева по повод тиражирана информация, че опасен наркотик убива нелегални мигранти в Странджа. Тя поясни, че не са вземани никакви проби от стомашното съдържимо по време на аутопсиите на телата. Не е изключено обаче мигрантите да вземат някакви стимуланти, за да издържат дългите и трудни преходи, допускат медици.

/24 часа бг

Добавете Вашия коментар

TOP