Трудовата книжка става електронна

26 Май 2023 | 12:30
0 коментара
Бизнес
България
Трудовата книжка става електронна

Депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса на труда, внесени от Божидар Божанов. Съгласно мотивите на Законопроекта, неговата цел е да се създаде електронен регистър на заетостта, поддържан от Националната агенция за приходите, в който да се вписват всички данни от трудовата книжка като единни електронни трудови записи на работниците и служителите.

Законопроектът вече е обсъждан в Комисията по труда и социалната политика в предходното народно събрание, като в настоящия законопроект са отразени част от бележките от дискусията в Комисията и получените становища.

Основната промяна е, че вместо Агенцията по заетостта е посочена Националната агенция за приходите като органът, който да води регистъра на заетостта и в който и сега се подават уведомленията за сключени трудови договори. НАП може да се превърне в единна входна точка за обявяване на трудовия договор, вписване на първоначалните данни в трудовата книжка, така че да бъдат максимално улеснени и работодатели, и работници, които също ще имат достъп до тези данни. Една стабилна система в дългосрочен план ще позволява и анализ и по-адекватни социални политики на база анализа на тези данни.

Според Божидар Божанов електронизацията на трудовата книжка отдавна с трябвало да стане факт. Според "Възраждане" промените заплашват пенсионната система.

За ГЕРБ е време да се модернизира и трудовото законодателство. Според Галя Желязкова, трябва обаче да се уточни кой ще носи отговорност за електронните трудови книжки. Освен това трябва да се осигури защита на информацията, категорична бе тя.

Хората търсят електронни книжки, смята Мартин Димитров и подчерта, че електронната трудова книжка е невероятно удобство.

Въпросът е не дали, а кога, изтъкна Севим Али от ДПС. Тъй като има много неща за доуточняване на първо четене партията ще гласува "въздържал се". Социалистът Георги Гьоков иска да се състави работна група преди второто четене, която да изчисти текстовете. Преминаването от хартиена към електронна трудова книжка не е проста работа, предупреди той. Въпреки притесненията си левите ще подкрепят закона на първо гласуване.

За законопроекта гласуваха 151 депутати , 37 бяха против , а 28 се въздържаха.

Добавете Вашия коментар

TOP