Тросковският манастир бил убежище за Апостола

18 Февруари 2022 | 14:06
0 коментара
Култура

Симитли се прекланя пред Апостола на свободата. Тържеството за 149 години безсмъртие е пред паметника му в центъра на града.

Ритуалът за Васил Левски е на 19 февруари от 11.00 часа. В Симитлийско почитта към Левски е особено силна. Тй е пребивавал известно време в Тросковския манастир, разположен в подножието на Коматинските скали край село Брестово, сочат историческите справки.

Програмата ще започне с шествие, съпровождано от Мажоретния състав и барабанчик, което по традиция тръгва от сградата на Общинска администрация - Симитли до мемориалния парк, в който е разположен бюст - паметника на Васил Левски.

Ученици от Средно училище "Св. Св. Кирил и Методий" - град Симитли също ще се включват в отбелязването на програмата, като са са подготвили кратък рецитал, свързан с живота и делото на Дякона.

Васил Иванов Кунчев, останал по - известен в нашата история като Васил Левски, е роден на 6 юли 1837 година в град Карлово в семейството на Иван и Гина Кунчеви. Учи в свещеническото училище на даскал Атанас Иванов в Стара Загора. По - късно се замонашва под името Игнатий и е ръкоположен е за йеродякон. През 1861 година се посвещава на делото и борбата за свобода на България. В свое писмо до Анастас Попхинов, Левски ще напише:

„Аз съм посветил себе си на отечеството си още от 61-во лето да му служа до смърт и да работя по народната воля”.

Добавете Вашия коментар

TOP