Тройкаджии влязоха на първо класиране в елитните гимназии в Пиринско

29 Юни 2017 | 13:08
0 коментара
Общество

ЕГ„Акад. Людмил Стоянов” – Благоевград е с най-висок минимален бал, стана ясно, след като излезе първото класиране за прием след седми клас гимназиите в Пиринско. Последният приет ученик в профил „Чужди езици – немски с английски“ е с бал 384 точки. След тях се подреждат английски и немски с минимален бал от 363 точки, английски с френски /испански – 356 т., и френски с английски 327 т. Припомняме, че през тази година максималният бал за прием след седми клас е 500 точки, а до миналата година беше 36.

Кандидат-гимназистът с най-висок бал в областта от 492, 500 точки е приет в ПМГ „Акад С. П. Корольов” в паралелката с профил „Математически“-М-Инф-АЕ, където минималният бал е 264 т. С много висок минимален бал от 315. 500 са „Софтуерни и хардуерни науки“-Инф-ИТ-АЕ, „Природни науки“-Б-Х-ИТ с 309 точки на благоевградската Математическа гимназия, като и профил „Математически“-М-Инф-ИТ с 303 точки на ПМГ „Яне Сандански“ – Гоце Делчев.

Впечатление прави, че в 16 паралелки на 8 училища минималният бал пада до 30 точки.

„Това означава, че тези кандидат-гимназисти или не са се явили на националното външно оценяване по български език и литература и математика, или, което е по-вероятно, са изкарали двойки на НВО и съответно имат нула точки от конкурсните изпити, завършили са основно образование с тройки по БЕЛ и математика, а те им носят по 15 точки, и така балът им става 30 т.”, коментираха изключително или възможно най-ниския минимален бал образователни специалисти.

Голяма разлика между максималния и минималния бал се наблюдава в традиционно силната и предпочитана паралелка с профил природни науки с биология, химия и математика на гоцеделчевската ПМГ. Първият приет в тази паралелка е с бал 415 т., а последният с 52 т. В паралелката с профил „Природни науки”-Б-Х-АЕ на СУ „Братя Каназиреви” – Разлог максималният бал е 432 т., а минималният 30 т., в профил „Хуманитарни науки”-БЕЛ-И-ФИЛ на Обединено училище „Христо Ботев” – с. Долно Дряново максималният бал е 424 т, а минималният – 30.

Вчера започна записването на приетите ученици на първо класиране, а в някои училища се заформиха опашки от ранобудни кандидат-гимназисти и придружаващи ги родители.

Още преди 8 и 30 сутринта на първия етаж от сградата на ЕГ и ПМГ, които реализират по 6 паралелки след 7 клас, имаше около десетина бъдещи осмокласници, дошли да се запишат.  Най-голям интерес има към паралелката с биология и химия, в нея учат бъдещите лекари и фармацевти, споделиха учители от Математическата гимназия, приемащи документите, а от ръководството на ЕГ посочиха, че традиционно най-предпочитани са паралелките с немски и английски език. Любопитното е, че един от кабинетите на Езиковата гимназия бе превърнат в пробна с отличителните за училището ризи, пуловери, поли, панталони… Веднага след записването осмокласниците отиваха в стаята, където мериха и поръчваха дрехи от училищната униформа.

Оживление цареше и в Националната хуманитарна гимназия, а в стаята за записване също бяха изложени елементите на униформата. Като е известно, НХГ „Св.св Кирил и Методий” е единственото училище в областта с обучение в профил „Изкуства” – музика и изобразително изкуство. Въпреки това през последните години училището изпитваше сериозни проблеми при реализиране на приема в тези две паралелки, защото кандидат-гимназистите, изкарали двойки на НВО по БЕЛ или математика, не можеха да продължат своето образование в сферата на изкуство в НХГ. Заради това през тази учебна година двете паралелки бяха обединени в една с по 13 ученици от двете специалности.

Сега в приема след основно образование участват всички ученици, успешно завършили 7 клас, независимо от оценките от НВО.

„Естествено, че новите правила за прием са много по-добри. Те дават равен шанс на всички ученици, а не както досега – дете с афинитет към музиката например да не може да се развива в тази област, защото е изкарало двойка по математика4, коментира по този повод директорът на училището Марин Митов. Наред с трите хуманитарни паралелки, за които има класирани по 26 ученици, приети почти всички на първо желание, в музикалната паралелка са 25, а художниците са 19.

Сред най-нетърпеливите да се запише бе вече бившият ученик на СУИЧЕ Светослав Радев, който е талантлив инструменталист. „Много съм щастлив, че ще уча в музикалната паралелка, това беше моята мечта, от малък се занимавам с музика и свиря в ДЮФА „Пиринска китка“, сподели развълнуваният ученик, изкарал шестица на изпита за проверка на музикалните способности, а баща му допълни, че още от най-ранна възраст синът му се увличал и започна да свири на всички видове ударни инструменти.

Единствена по рода си паралелка в областта с профил „Чужди езици” – английски с руски, пък предлага СУИЧЕ „Св.св Климент Охридски”, като от ръководството на училището разясниха, че има класирани 26 ученици и се надяват те да дойдат да се запишат.

Директорът на Неврокопска професионална гимназия „Димитър Талев“ в Гоце Делчев Мария Георгиева коментира, че пред стаята за записване има опашка, като до 10 и 30 часа са минали много голяма част от приетите на първо класиране. Досега училището имаше само една паралелка след 7 клас, но се наложи да разкрие ударно още три, за да поеме завършващите основно образование по новия закон. Така за предстоящата учебна година НПГ реализира най-големия прием в областта с общо 8 паралелки /4 след 7 клас и 4 след 8/. „Разкриването на новите паралелки и специалности ни костваха много труд и усилия. Сега сме в приповдигнато настроение, защото по-голяма част от класираните са приети на първо желание и вече дойдоха да се запишат”, сподели М. Георгиева. Тя допълни, че с най-висок бал е паралелката по „Икономическа информатика”, като на голям интерес се радват и останалите три паралелки – по „Компютърни мрежи”, „Организация на туризма и свободното време” и „Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил“.

„Имаме много запитвания и за специалностите след 8 клас. Надяваме се и там да осъществим план-приема си на 100 процента”, каза директорът на НПГ.

Срокът за записване на приетите на първия етап от класирането или подаване на заявления за участие във второ класиране е до 30 юни /петък/. До 4 юли ще бъдат обявени и списъците с приетите ученици на втори етап на класирането.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP