Трима топ адвокати в битка за шеф на благоевградската колегия

22 Май 2017 | 21:18
1 коментара
Общество

Трима адвокати ще се борят за шефското място на благоевградската колегия. За поста са номинирани Красимир Аврамов, Петър Сланчев и доскорошният председател Иван Чолаков. Позицията се оваканти през януари, след като последният подаде оставка, за да участва в битката за председателското място на Висшия адвокатски съвет, а по закон няма право да е в два управленски органа.

На националното събрание на адвокатурата, което се проведе в края на февруари, Иван Чолаков получи 38 гласа от общо 333, а делегатите избраха за втори председателски мандат Ралица Негенцова с 240 гласа. В УС на Висшия адвокатски съвет с 210 гласа бе избран предишният председател на благоевградските адвокати Емил Ядков.

На 11 март трябваше да се проведе извънреден избор за председател на благоевградските адвокати, като за поста се кандидатираха зам. шефът Пенко Ненов, който временно пое ръководството на гилдията, и Георги Чорбаджийски. Изборът обаче се провали заради неспазен едномесечен срок от обявяването на датата за избора. Разминаването с един ден беше забелязано от наблюдателната разложка адвокатка Нели Стойчева, която подаде жалба до Висшия адвокатски съвет и изборът бе отменен на процесуално основание ден преди неговото провеждане. Извънредният избор бе насрочен повторно и предстои да се проведе на 3 и 4 юни.

Иван Чолаков е бил номиниран отново за председател от 30 негови колеги, но изборната комисия, председателствана от адвокат Теодор Тошев, не го е допуснала. Кандидатурата му е била отхвърлена на процесуално основание заради това, че не е подал декларация, в която да удостовери адвокатския си стаж, че не е лишаван от права и че е платил членския си внос. Иван Чолаков обжалва отказа, тъй като счита, че е спазил изискванията, защото тази информация е налична в адвокатската колегия, и миналия петък ВАС го върна „в играта“.

До извънредния избор за нов председател ще бъдат допуснати само адвокати, които са си платили членския внос до месец май.

в.Струма /БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Добавени коментари

боже опази... публикува:
23 Май 2017 | 09:38
какви адвокати са тия дето не си плащат членския внос, срам за гилдията, - адвокати били....

Добавете Вашия коментар

TOP