Трима светци почитаме днес, вижте кои са те

23 Май 2023 | 08:13
0 коментара
Общество
България
Трима светци почитаме днес, вижте кои са те

Днес почитаме св. Мария Клеопова, мироносица, св. Михаил Синадски, прпмчк Михаил (Отдание на Неделя на слепия).

Света Мария била съпруга на Клеопа, един от седемдесетте апостоли на Иисус Христос.

Заедно с няколко други жени тя следвала Спасителя и Му помагала в Неговото дело. Когато Той бил разпнат на Голгота и учениците се разпръснали и скрили, при кръста останали само света Богородица и жените, наречени после мироносици, сред тях и Мария Клеопова. Те присъствали при погребението на Иисус, а рано сутринта на третия ден отишли да помажат тялото Му и станали първи свидетелки на възкресението. 

Свети Михаил живял през VIII-IХ век.

Произхождал от знатно семейство от град Синада, област Фригия, Мала Азия. Усърдно изучавал свещените науки, а след това отишъл да продължи обучението си в Цариград. Там се запознал с известния духовник Теофилакт, после Никомидийски епископ. Двамата се подвизавали няколко години в манастир край Черно море, основан от патриарх Тарасий. Сам патриархът оценил добродетелния живот и високото им образование, и ги ръкоположил за свещеници. По-късно Теофилакт бил избран за епископ на Никомидия, а Михаил - за епископ на Синада. 

И в това свое служение Михаил се отличил с усърдна и самоотвержена работа.

Бил смел борец за православната вяра, проповядвал, наставлявал и помагал на бедните, болните и слабите. Когато император Лъв Арменец обявил гонение срещу почитателите на светите икони, Михаил смело се противопоставил на тези действия на самодържеца. Заедно с Теофилакт Никомидийски и още няколко епископи отишли в двореца и изобличили императора еретик заради подкрепата му за иконоборството. Разяреният император заповядал да ги заточат в различни части на страната. Свети Михаил не престанал да изобличава еретиците, но заплатил за това с изгнание до края на живота си. Упокоил се далече от своето паство в 818 г.

А във видеото горе вижте информация за 10 от най-известните манастири в България.

Източник: проф. Иван Желев, БТА 

Добавете Вашия коментар

TOP