Трима свещеници изгоряха в адска катастрофа

05 Май 2017 | 18:40
0 коментара
Общество

Трима русенски свещеници са жертвите в адската катастрофа, станала тази нощ на пътя Варна-Русе в близост до разклона за Кубрат. Самоличността им бе установена едва по обед, тъй като телата бяха овъглени.

Русенската епархия е в траур от страшната загуба, и то в навечерието на Гергьовден, когато е и празникът на Русе.

Инцидентът е станал, след като колата им е излязла от пътя и се е ударила в дърво. Възникнал е пожар, при който всички са изгорели. Загиналите са игуменът на Басарбовския скален манастир архимандрит Антоний, монахът в манастира отец Софроний и енорийският свещеник на селата Божичен и Нисово отец Венелин Попов. Те са се връщали от погребение на свещеник в Поморие.

Зад волана е бил 42-годишният отец Венелин, който е и собственик на катастрофиралия автомобил. Дядо Антоний никога не е имал книжка, а отец Софроний не е шофирал от дълги години и имал притеснения да кара кола.

 Русенският митрополит Наум бе изключително разстроен от трагедията. „Всеки според своя жребий се стараеше да изпълнява с любов възложените му послушания. Аз съжалявам за голямата загуба, която постигна и светата обител, и Русенската епархия - да се лишим от изрядни духовници, изрядни свещенослужители. Хора, които по своето убеждение, по своята вяра, по възложението, което имаха от епархийското ръководство, се стремяха съвестно и с необходимото внимание да се трудят всеки на своето място на Господната нива“, сподели владиката през сълзи.

От митрополията съобщиха, че все още не е ясно кога ще бъде опелото на тримата загинали. Все още предстоят експертизи и върви следствие, чака се да бъдат освободени телата.

Двамата монаси ще бъдат погребани в двора на Басарбовския манастир, каквото приживе е било желанието им, тъй като са свързани тясно със светата обител.

Архимандрит Антоний е игумен от 2014 г., а отец Софроний е постъпил същата година като послушник, след което през 2015 г. е подстриган за монах. По времето на дядо Антоний най-после е завършена и осветена църквата в манастира – дългогодишна мечта на русенските енориаши.

Отец Венелин Попов е бил ръкоположен през 2015 г. и е служил известно време в русенската църква „Св.Николай“, след което поема да служи в селата Божичен и Нисово. Той оставя вдовица и 8-годишен син. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP