Трима лекари и 2 медсестри от онкоболницата “Св. Мина” с Ковид-19, единият след ваксиниране

18 Януари 2021 | 16:52
0 коментара
Общество

Коментари, че четирима лекари са с остри усложнения след ваксиниране срещу Ковид-19, плъзнаха в Благоевград. Репортер на „Струма“ направи проверка, която установи каква е действителната ситуация. Оказа се, че трима лекари и две медицински сестри от онкоболницата „Св. Мина“ в Благоевград са с коронавирус. Инфекцията е установена първо при тестване на анестезиолога д-р Дамянова, след което било направено изследване в отделението и на останалите медици. Другите  заразени са реаниматорът д-р Славков, гинекологът д-р Слаев и медицинските сестри Бачева и Омова. Тримата лекари са настанени за лечение в Ковид отделението на СБАЛО „Св. Мина“, а медсестрите са на домашно лечение. От петимата само д-р Славков е бил ваксиниран срещу Ковид-19, което вероятно е захранило слухове за някакви усложнения след имунизацията. Ето какво обясни управителят на онкоболницата д-р Георгиев:  „Пълно съвпадение е, че д-р Славков е установен като вирусоносител след ваксината. Твърденията, че може да има някаква връзка с имунизацията, са абсурдни, тъй като ваксината срещу Ковид-19 на „Пфайзер” и „Бионтех“ съдържа белтъчна молекула, която носи инструкции за синтез на spike протеин на вируса, срещу който имунната система образува антитела за защита. Д-р Славков се ваксинира на 7 януари и най-вероятно е бил в инкубационен период, без симптоматика за коронавирус. Първо симптоми се проявиха при д-р Дамянова, която на 12 януари се оплака от главоболие и отпадналост. Направихме й антигенен тест, който беше положителен, след това и PCR тест, който също беше позитивен. На 13 януари се направи изследване на целия персонал и бе установено, че и други колеги са вирусоносители, вероятно са се заразили помежду си. Отделението беше дезинфекцирано, уведомили сме РЗИ. Колегите лекари са настанени за лечение в Ковид сектора на болницата, последно беше приет д-р Слаев на 15 януари.  Те са добре, лекуват се под ръководството на пулмолога д-р Смилкова и инфекциониста д-р Новоселски. Д-р Смилкова, която по график дава дежурства през почивните дни, днес, в неделя, беше на визитация. Медицинските сестри са на домашно лечение, чувам се с тях по телефона и проследяваме състоянието им. Надявам се всички да се оправят, тъй като това са ценни кадри”, заяви д-р Георги Георгиев.

„В Ковид отделението има и пациентка на онкоболницата, която била установена с коронавирус миналата седмица. След предприето лечение състоянието й се подобрява, предстоят контролни изследвания и тази седмица ще бъде изписана”, добави болничният шеф. Д-р Георгиев е категоричен, че неговите колеги, както и самият той,  са понесли доре първата ваксинация срещу Ковид-19 и никой не е показал някакви странични реакции.

Както „Струма” вече писа, първата партида от 20 ваксини за онкоболницата „Св. Мина“ постъпи на 7 януари. 15 ваксини бяха поставени още в същия ден от главната сестра Снежана Караджова и медсестрата Филка Калаудска. Сред първите имунизирани са 8 лекари, сред които и анестезиологът д-р Славков. Предвид установената коронаинфекция при лекаря, втората му ваксинация ще бъде направена след 3-4 месеца, а не след 21 дни, както е по план.  Днес и утре трябва да се направят и вторите ваксини на лекарите от МБАЛ – Благоевград, които бяха имунизирани срещу Ковид-19 на 28 декември миналата година.

Добавете Вашия коментар

TOP