Трима хакери източиха 100 000 лв. от сметката на бизнесмен

02 Ноември 2021 | 16:49
1 коментара
Криминално
Трима хакери източиха 100 000 лв. от сметката на бизнесмен

Хакери са източили 100 000 лева от сметка на пловдивски бизнесмен.

От Окръжната прокуратура в Пловдив обясниха, че проникването е извършено от чужбина. Все още се изяснява по какъв начин престъпниците са се сдобили с IP адреса на потърпевшия.

Установено е, че чрез проникване в компютърната система на пострадалия бизнесмен било блокирано "токен" устройство, осигуряващо сигурни плащания в интернет. Парите били приведени на трети лица - получатели, които ги предали на обвиняемите.

Началникът на отдел "Икономическа полиция" - Пловдив Славчо Алексиев съобщи, че са извършени един превод към Германия, два превода към физическо и юридическо лице в Шумен, както и един превод към неговата лична сметка.

По данни на прокуратурата са извършени десет претърсвания и изземвания, осем от които в условията на неотложност, на територията на Шумен, Варна и Обзор.Приобщени са парични суми, банкови документи, разписки, платежни нареждания.

Тримата извършители - на 43, 54 и 49 г., са разкрити и са им повдигнати обвинения по член 249 от Наказателния закон. За подобно деяние законът предвижда от 2 до 8 години затвор.

Днес прокуратурата е внесла искане в съда за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо единия от подсъдимите.  На другите двама обвиняеми е взета мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на  5000 лева. Освен това им е забранено да напускат пределите на страната.

Разследването по случая продължава.

Добавени коментари

Приап Куртев публикува:
02 Ноември 2021 | 19:57
А после ми казвате, че машинното гласуване е панацея. Дори Великият Хакер- "ТУЛУПА" ви го каза- "един оператор е нужен"....не трима....

Добавете Вашия коментар

TOP