Три семейства от Благоевград може да останат без дом заради административни неуредици

30 Януари 2023 | 10:24
0 коментара
Общество
Три семейства от Благоевград може да останат без дом заради административни неуредици

3 семейства от Благоевград могат да останат без дом заради административни неуредици между общината и областната администрация. Хората са изтеглили кредити за покупка на общински жилища, за които са били одобрени преди месеци. Решението на Общинския съвет обаче е оспорено в съда и сделките са блокирани.

Крум Павлов живее със съпругата и децата си в общинско жилище повече от 10 години. След като преди няколко месеца Община Благоевград дава възможност на ползващите тази услуга да си закупят такъв имот, семейство му кандидатства. Минават по надлежния ред, одобряват ги и теглят ипотечен кредит за покупката. Точно преди самата сделка обаче областният управител на Благоевград отказва да подпише решението на Общинския съвет и то влиза в съда.

Мотивът, за да бъде обжалвано това решение точно за тези семейства е, че те не отговарят на наредбата за настаняване, в която е записано, че жилището трябва да е обитавано от тях с общинска заповед поне 6 години, преди да искат да го закупят. Според кмета на Благоевград Илко Стоянов в заповедта има много противоречия и тя може да се тълкува по различни начини.

"Областният управител връща едни сухи решения, с които вреди на хората, затова искам да се обърна към него наистина, че не е нужно да връща всичките дела, а добре да погледне какво казва нормативната уредба", каза Илко Стоянов кмет на община Благоевград.

"Аз съм наемател от 2009 година. При всяко удължаване на договорите, винаги се издава заповед, това означава ли че тази заповед отхвърля предишните години?", коментира Крум Павлов.

Потърсихме позицията и на Областната администрация в Благоевград. От пресцентъра ни отговориха, че по този казус има образувано дело в Административен съд Благоевград на 13 февруари и дотогава ще се въздържат да коментират темата.

БНТ-Благоевград

Добавете Вашия коментар

TOP