Три партии ще се борят за първото място на парламентарни избори в Пиринско

10 Октомври 2021 | 14:14
11 коментара
Политика
Три партии ще се борят за първото място на парламентарни избори в Пиринско

Отново всичко е избори! За първи път в България се провеждат парламентарни и президентски избори в един и същи ден. Те се ускоряват взаимно и очаква се по-висока избирателна активност в сравнение с юли, при цялата условност на прогнозите в пандемична ситуация.

Три партии ще се борят за първото място на предстоящите парламентарни избори в Пиринско.

40 дни преди парламентарните и президенстки избори в 1 МИР - Благоевград, политическата динамика се ускорява със скандали в листите за Народни представители, институционални сблъсъци и гражданско недоволство към партия ГЕРБ, която най-вероятно ще загуби изборите на 14 ноември.

БСП е в зоната на партиите, които имат шанс за първото място в Пиринско.

През последните месеци БСП от партия на статуквото се превърна почти в партия на промяната. Голяма част от червените линии, които попречиха за съставянето на кабинет в предишните мандати, сега изглеждат изтрити. 

Протестните партии са на ръба на мнозинството.Тази моментна картина обаче дава възможност за съставяне на кабинет, но само и единственно с подкрепата на БСП.

Към този момент БСП излезе от будната кома с юмрука на президента Радев и се бори за първото място срещу ГЕРБ и партията на Кирил Петков/Асен Василев "Продължаваме промяната".

Очертава се предизборна кампания, която ще се движи в трасето на умереността, като тушира огромното напрежение в и около партията. То е генерирано, както от вътрешната опозиция, така и от новия проект, който носи родилното петно на (про)президентска партия.

Столетницата в Пиринско е обединена повече от всякога и готова за победа. БСП в Благоевградска област подмени половината от листата, с която атакува парламентарните избори на 11 юли.

Вече е ясно, че водач на листата за трети път е ексдепутатът от София Георги Михайлов. Изненадата в листата е отказът на председателя на БСП – Благоевград Любен Милев да участва в нея. Вместо него второто място е дадено на д-р Владимир Пандев. В новия списък с кандидат-депутати освен Пандев има още 2-ма благоевградчани – на 12-о място е бившият младежки лидер Крум Палапуов, а на 16-то – ексглавната секретарка в екипа “Томов” Мария Захова, която междувременно влезе в състава на РИК и сега трябва да подаде молба за напускане от комисията. Новак в листата е и лидерката на червените в Петрич Йорданка Атанасова, която получава трето място, а след нея е племенникът на бившия кмет на Сандански Андон Тотев – Младен Тимчев. Петото място отново е за бившия червен депутат Богдан Боцев. Както Благоевград, и Гоце Делчев, където е най-голямата БСП организация в областта, има 3-ма представители в новата листа – освен Боцев тук са още съгражданите му Мария Мавродиева и Костадин Харисков, който от предпоследна позиция на предишните избори сега е преместен на 15-то място. За разлика от него, бившият лидер на червените в Петрич Новко Попов е понижен от 3-то на 8-мо място в новата листа. На предни позиции са още Пламен Ботев от Разлог /6-о място/, Димитър Юнчов от Банско /под номер 9 и в предишната, и в сегашната листа/, съгражданинът му Владимир Баряков /№14/, Костадин Караянчев от Хаджидимово и др. Впечатление в новия отбор прави още отсъствието на кмета на Кресна Николай Георгиев, който на изборите през юли бе включен на 8-о място и с 1445 преференции бе втори по предпочитания след рекордьора Б. Боцев.

В настоящия й вид листата, в която има 5 празни места за коалиционни партньори, първото от които е под №7, трябва да бъде одобрена от Корнелия Нинова, а крайният срок за това е 14 октомври.

ПП "Продължаваме промяната" ще се борят за първото място срещу БСП и ГЕРБ на предстоящите парламентарни избори в Пиринско.

Партията на Кирил Петков/Асен Василев "Продължаваме промяната" събират наказателния вот в Пиринско, като най-много взимат от "Има такъв народ" „Изправи се.БГ. Ние идваме!“, „Демократична България“ и ГЕРБ.

Бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев разбъркаха политическия пасианс и поставиха всички на нови стартови позиции - и за парламентарните, и за президентските избори. Като поведение и реторика проектът е абсолютният антипод на „Има такъв народ“.

„Продължаваме промяната“ се опитва да запълни дефицита на съгласие, който възниква в протестния сегмент. Силата, която търси пробив през ноември, е поредният проект, чиято легитимация е на базата на харизма. Проектът изглежда с европейска кройка от 21 век, а не от 90-те години на миналия. И засега е по-скоро красива опаковка, без плътно съдържание. Налице е поредната catch-all-party, която ще взима привърженици с различни убеждения и политическа сила, която в съвременните реалности на бърза комуникация може да мобилизира електорат чрез мрежите.

Петков/Василев вдигнаха много летвата пред себе си и съществува риск да не я прескочат. Гаранции, че ще съберат около себе си само почтени хора няма, а появата на съмнения бързо ще ерозира доверието към тях.

ПП „Има такъв народ“ изгуби влияние на политическата сцена в област Благоевград.

Припомняме, че партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" водена от адв. Илко Стоянов, който днес е кмет на Община Благоевград взе лъвския пай от наказателния вот през изминалите парламентарни избори провели се тази година в Пиринско.

Протестния вот от партиите на статуквото се насочи към ПП "Има такъв народ". Успехът бе благодарение на ерозията в електоралната база на ГЕРБ и БСП, предизвикана от корупционни скандали и вътршнопартийни интриги.

Към този момент "балонът" ИТН губи една втора от избирателите си. Те са разочаровани от неуспеха на партията им да състави правителство, както и очакванията на хилядите гласоподаватели видяли светлина в тунела да се спре завинаги управлението на Борисов и ГЕРБ.

Партията на Слави Трифонов не разполага с твърд електорат и скандалите около съставянето на кандидатдепутатската листа ги праща директно на шеста позиция след ДПС и Демократична България.

Под сурдинка в Областния център се коментира, че водач на листата ще бъде Виктория Василева, която използва момента да се качи на последния вагон за София по трасето Благоевград - Кюстендил. За втори в листата е предложен бивш депутат от 46-то Народно Събрание, за който се коментира, че заплашвал електората си с Маргините. За трети в листата е предложен д-р Христо Глушков от Сандански, като с този ход вторият човек в партията игнорира бившите двама депутати Георги Попов и Анита Коцелова от Петрич.

Запознати коментират, че след изолацията на двамата основни играчи в структурата на партията на дългия, най вероятно ИТН няма да има депутат от благоевградско.

ДПС са мобилизирани повече от всякога с мощната подкрепа на Делян Пеевски и кандидатът за президент Мустафа Карадайъ!

Движението за права и свободи изглежда в добра кондиция и със сигурност ще получи два мандата от област Благоевград. ДПС направи заявка за много активна роля в президентските избори с издигането на Мустафа Карадайъ за кандидат - президент.

Също така Делян Пеевски е взел решение да се завърне официално в политиката. Той една от най-знаковите фигури в българския политически живот през последното десетилетие, и почти сигурно отново ще бъде в парламента.

Очаква се Делян Пеевски да бъде включен в две кандидатски листи, каквато беше и досегашната практика, от Благоевград и Велико Търново, но за момента липсва яснота кои точно ще бъдат те, защото Пеевски е искан от няколко низови структури и решението на ръководството няма да е лесно.

Коалиция „Демократична България“ със сигурност ще вземе един депутатски мандат в Пиринско!

Партията на Христо Иванов и ген. Атанасов е в нова ситуация. Потенциалът й да привлича центристки и реформаторски гласове е блокиран от новия проект Петков/Василев. Но независимо от това така наречените демократи са мобилизирани и жадни за власт, готови да повторят резултата от изборите през месец юли където коалицията спечели 10 223 гласа с водач на листата адв. Иван Димитров от Разлог.

„Изправи се.БГ. Ние идваме!“ попадат в застрашената зона, която не им дава сигурност за присъствие в следващия парламент.

Припомняме, че на изборите провели се на 11 юли тази година партията „Изправи се.БГ. Мутри вън!“ с водач на листата в 1 МИР-Благоевград Мая Манолова взе едва 6154 гласа - 4.98%. Въпреки добрия резултат на адв. Албина Анева, която събра 1639 преференции, лидерът на коалицията избра да влезе от 01 МИР, като даде възможност на кандидат от 23 МИР-София с 320 преференции да стане депутат! Това бе голям шамар за топ адвоката на Югозапада,

В политическите среди се коментира, че адв. Анева ще бъде водач на листата на „Изправи се.БГ. Ние идваме!“ за изборите на 14 ноември тази година.

Групата на адвокатите бе някакъв мини прототип на ПП в обединението на десни, леви и центристки формации. Тя е най-засегната от появата на ПП "Продължаваме промяната", тъй като въпросът за нея става екзистенциален. Голямите губещи от тези избори са „Изправи се.БГ. Ние идваме!“ и „Има такъв народ“, които трайно загубиха възможността да лидират политическите процеси.

Сривът в електоралната подкрепа ги извади от позицията да получат мандат за правителство. Два пъти го държаха в ръцете си и два пъти го изпуснаха. Трети шанс най-вероятно няма да имат.

ПП ГЕРБ е в нокдаун! Партията на "харвардите" Асен и Кирил "Продължаваме промяната“ късат живо месо от партията на Борисов в Пиринско!

ГЕРБ губи доверие в избирателите си и разчита само на твърдия електорат, който стои в разкрачено положение заради вътрешно партийните интриги. Скандали в женската организация и реденето на листата тресе партията на Борисов.

Голямата изненада е че общинската структура на ГЕРБ - Петрич не номинира в листата бившият депутат Георги Динев, станал известен в цяла България за подправените протоколи с фалшиви преференции. Коментира се още, че бившата директорка на ВиК-Благоевград инж. Росица Димитрова писала кървави писма и SMS-и на лидера, за да води листата на ГЕРБ в област Благоевград. След като разбра Димитрова, че няма шанс и водач ще бъде за пореден път Росен Желязков, тя започна совалки да бъде втора по ред в листата, където срещна конкуренция от структурата на ГЕРБ - Банско в лицето на Александър Мацурев. Името на Мацурев нашумя с близостта на "Кокаиновите крале" от Банско, които му купуваха гласове в ромските махали на Югозапада чрез ъндърграунда, като в замяна получиха над 7 млн. обществени поръчки.

В областния център се коментира, че най-вероятно инж. Росица Димитрова няма да бъде в листата за депутати, както съобщихме по рано, тя е освободена и от директорския стол във ВиК -Благоевград, заради сигнали за влияние на изборите със служебно положение. За всички е ясно, че големият играч в листата на ГЕРБ в 1МИР-Благоевград е Стефан Апостолов от гражданската квота на община Симитли.

Югозапада помни поголовно купуване на гласове на изборите през месец април тази година, когато партията на Борисов спечели 53 615 гласа, а само след три месеца през месец юли спечели 32 305 гласа.

Всичко това се дължи на служебното правителство, Областният управител Николай Шушков и новият директор на ОДнаМВР-Благоевград Ст. Комисар Георги Кандев. Държавната машина показа воля и респектира дилърите на гласове, наказа и полицейски служители, позволили си да правят чадър над незаконната дейност.

Социолози коментират, че е нормално една формация, управлявала толкова време като ГЕРБ да бъде поизтикана към ъгъла, смятат че обществото все още дава оценка за управлението на ГЕРБ, която не е положителна, поради което е добре да останат още известно време в "карантина", като най-вероятно партията ще загуби изборите за Народни представители и президент.

Броени дни остава до официалния старт на предизборната кампания, но острите атаки между кандидатите за президент започнаха отдавна.

Румен Радев влиза с много добри шансове и кондиция в тези избори. Възможно е да се стигне до победа за него още на първи тур.

Мустафа Карадайъ е кандидатът за президент на ДПС 

​Повече от година от парламентарната трибуна лидерът на ДПС посочва основните вини и грехове към демокрацията на държавния глава Румен Радев, заради които ДПС, първо му поиска оставката, а след това категорично заяви, че ще направи всичко възможно, за да не стигне до втори мандат.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков e cилнa кaндидaтурa, увaжaвaн интeлeктуaлeц, c кaчecтвa зa пoлитик. Тoй e чoвeк, кoйтo мoжe дa oтвoри вeтрилo нa пoдкрeпa oт други кръгoвe, нo e нeрaзпoзнaвaeм, а друг минуc e пoдкрeпaтa нa ГEРБ.

Електората на ГЕРБ и ДПС не гласуват по учебник, а президентските избори са различни, защото се гласува за личности и може да се получат изненади. 

Лoзaн Пaнoв имa cхoдeн прoблeм - нe e мнoгo рaзпoзнaвaeм. Имa cилнaтa cтрaнa нa инcтитуциoнaлния aвтoритeт, oт гoдини ce държи пoлитичecки, отивa му дa ce кaндидaтирa зa прeзидeнт. Нo тoвa e кандидатура, зaтвoрeнa в рaмкитe нa eлeктoрaтa нa "Дeмoкрaтичнa Бългaрия". Тoй e призвaн дa изтeгля нaгoрe пoлитичecкaтa лиcтa нa "Дeмoкрaтичнa Бългaрия" в пaрлaмeнтaрнитe избoри.

Pirinsko.com следи отблизо политическата обстановка в област Благоевград и ще информира обективно кампаниите на кандидатите за Народни представители и президенти.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!

Добавени коментари

лъжата публикува:
11 Октомври 2021 | 13:04
Вече пет пари не струва "ИсПРАВИ СЕ БГ"!Щом те може и да пише правилно,как ще иска да управлява? Ако са добри в шоубизнеса,това НЕ значи,че са и политици.Едно е да искаш,а съвсем друго е да СИ политик! Да! Ама те НЕ СА!Хайде сега "КЪШ" от политиката! Като "не можете да целувате в образ-ще целувате в газ"!
Напротив! публикува:
11 Октомври 2021 | 12:54
ВЪОБЩЕ НЕ ВИЖДАМ НОРМАЛНИ КАНДИДАТИ!Това е болката!Или тук-таме.
истината публикува:
11 Октомври 2021 | 10:54
ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ЛИСТАТА НА ИСПРАВИ СЕ БГ.САМО ТАМ ВИЖДАМ НОРМАЛНИ КАНДИДАТИ!
dps публикува:
11 Октомври 2021 | 09:53
DPS SA NOMER EDNO SEGA SLAGAME FESOVETE SIUNETITE I SME GOTOVI
barqkov публикува:
10 Октомври 2021 | 20:34
macurev e ludnal sa peevski nema da mu pusne avanta v romskite mahali i macurev ostava pak na suho e nema si kasmet pleshogeit. romite v gradyt chakat macureva mahala garmen sandanski blagoevgrad bansko ai se plesho she mu ponikne kosa.
АЛООООООО 112 публикува:
10 Октомври 2021 | 20:30
АЛООООО БОЙКОООООО ТИКВООООООО ТВОЙТЕ ГЕРБЕРОНИИИИИИИ СА УМРЕЛИ ЗА ИНТРИГИИИИИИ А ТОЯ МАЛУМНИК НОВАКОВВВВВ Е НАЙ СМЕШНОТО СЪЩЕСТВО РЪКА ЗА РЪКА С ХАДЖИГАЕВВВВВВВВ УТРЕПКИ УМРЕЛИ БЕХТЕ ДО ТУК!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ГЕРБ сглупи! публикува:
10 Октомври 2021 | 17:32
Листата им беше добре подредена.Имам предвид второто място за Роска-водоноска беше подходящо,а водач вече си имат познат,който да върви по утъпкан път.Истинското място на Мацурев беше президентското! За да няма сега брожения в листата им. Или поне вице президентското.Но за Бойко още не е късно да си направи рокадите.Той това го може.
vasko публикува:
10 Октомври 2021 | 16:22
bsp se symnqwam da stanat parvi ama ke imat dvama deputata a prezidenta si e radev
мая йорданова публикува:
10 Октомври 2021 | 16:19
знаели се кои ще са в листата на петков и василев
асен гошев публикува:
10 Октомври 2021 | 15:16
от всичко най ми харесва че гроб загива отива си завинаги тази мафия заедно с манолев динев и роска водоноска потъва кораба браво подмяна а за пеевски е добре да се види сред бедните хора и малко да му падне гарда на слабото момче
Ицо публикува:
10 Октомври 2021 | 15:06
Много точен и актуален анализ. Всички надежди са насочени към съставяне на правителство. Много е възможно в името на стабилността и държавността да се направят исторически компромиси.

Добавете Вашия коментар

TOP