Три леви листи ще се борят за едни и същи гласове на евровота

18 Март 2024 | 21:10
0 коментара
Политика
България
Три леви листи ще се борят за едни и същи гласове на евровота

Три леви листи ще се борят за едни и същи гласове на европейските избори на 9 юни:  на БСП, на "Левицата!" и на социалдемократите, научи Епицентър. бг.

 

ЛИСТАТА НА БСП

 

Според информация от "Позитано" 20 списъкът с кандидатите на БСП за Европарламента ще води депутатът и бивш министър на енергетиката Драгомир Стойнев.

В соццентралата обаче не изключват и варианта лидерът Корнелия Нинова в последния момент да реши да се кандидатира за Брюксел. Досега Нинова категорично е отхвърляла такава възможност.

В листата се очаква да влезе и зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин. А също и Цветелина Пенкова, която и сега е евродепутат. Пенкова е единствената представителка на БСП в ЕП, която има шанс да кандидатства отново от името на столетницата.

Останалите - бившият президент на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев, Елена Йончева, Петър Витанов и Иво Христов, бившият шеф на кабинета на президента Румен Радев, са нежелани от соцръководството. Нинова неведнъж е критикувала остро позициите им, заемани в Брюксел в духа на това, че те не водят политиката на партията в Европейския парламент.

Витанов дори е изключен от БСП и в момента е член на Германската социалдемократическа партия.

 

 

ЛИСТАТА НА СОЦИАЛДЕМОКРАТИТЕ

 

Според запознати четиримата - Станишев, Йончева, Витанов и Христов, "вървели в пакет" и щели да се явят с листа на партията на Георги Анастасов Българските социалдемократи. Тя е втората българска партия, освен БСП, която е член на ПЕС и на Социалистическия интернационал.

На 23 февруари именно Анастасов излезе със специален призив - "възвание до всички социалдемократически, социалистически и прогресивно-демократични партии, коалиции и неправителствени граждански организации да поставим началото на диалог за създаване на единна коалиция и единна листа за предстоящите избори за Европейски парламент през юни 2024 година." Документът завършваше така: "Време е за единение. Да следваме девиза на Янка Сакъзов, доразвит от д-р Петър Дертлиев:
"Да управляваме с таланта, ума и сръчните ръце на целия народ!"

 

Към тази листа било възможно да се присъедини и Мая Манолова, лидер на Изправи се.БГ, заради сложните си отношения с останалите в "Левицата!" - Костадин Паскалев, Румен Петков и Татяна Дончева.

 

ЛИСТАТА НА ЛЕВИЦАТА

 

Третата лява листа най-вероятно ще оглави Валери Жаблянов. Заедно с Костадин Паскалев, Румен Петков и Данаил Георгиев Жаблянов представи предизборната платформа на "Левицата!" за евровота на 14 март. Валери Жаблянов коментира, че "предстоящите избори са в момент, когато Европа и европейския проект са на кръстопът и когато управляващото статукво в ЕП е в невъзможност да защити позициите си." Данаил Георгиев също щял да намери място в листата.

 

Според запознати имало идеи столичният съветник Ваня Григорова също да намери място в листата на "Левицата!", за да я "дърпа", след което да се откаже. На предишните избори за Европейски парламент през 2019 г. Григорова се яви като независим кандидат и взе почти 10 хиляди гласа. Тогава БСП се пребори за пет мандата, като за червената листа дадоха глас 474 160 души.

Според социолозите днес обаче БСП би взела две места в ЕП.

На последните избори за БСП дадоха глас 225 914 души.

Тогава "Левицата!" получи 56 481 гласа.

Добавете Вашия коментар

TOP