Тревожна класация: България е най-нездравословната държава в света

13 Юни 2023 | 15:03
1 коментара
Любопитно
България
Тревожна класация: България е най-нездравословната държава в света

Много вредни навици могат да имат неблагоприятно въздействие върху здравето ни, но някои от тях са много по-опасни от други.

Независимо дали сте склонни към прекомерно похапване, избягване на физически упражнения или заспиване много след времето за лягане, навиците, които изграждаме с течение на времето, могат да окажат все по-голямо въздействие върху здравето ни в дългосрочен план.

Тъй като навиците представляват заучено поведение, те също могат да бъдат отучени или заменени с нови навици, които ще осигурят по-добри резултати за здравето. Това не означава, че случайното подхлъзване или отдаване на удоволствие ще навреди сериозно на здравето ви, по-скоро

повтарянето на тези поведения с течение на времето позволява да се проявят здравословни проблеми.

Човешкото поведение, свързано със здравето, е резултат от много различни фактори - от индивидуалните ви предпочитания до средата, в която сте израснали, и културата, към която принадлежите. Имайки предвид това, от "Medical Aid" проведоха проучване с цел да разберат кои са страни, чиито жители имат най-много лоши навици, когато става въпрос за поддържане на здравето.

"Medical Aid" обръща внимание на 5 отделни навика, които вредят на човешкото здраве в 50 държави. Тези фактори са обединени в общ "индекс на нездравословния начин на живот", който разкрива държавите с най-здравословен и най-малко здравословен начин на живот като цяло. Ето какво посочват резултатите.

За жалост в топ 3 повеждаме ние - България, следвани от Латвия и Аржентина:

Най-нездравословните страни

България

Оценка за нездравословен начин на живот: 7,94

България е страната с най-много вредни за здравето навици с общ резултат за нездравословен начин на живот 7,94. Към 2020 г. страната ни има най-високия процент на пушачи в нашето проучване, като цели 35,5% от населението консумира тютюневи изделия, което я прави единствената държава, в която този процент е по-висок от една трета от населението.

България е и на седмо място по средна годишна консумация на алкохол - 11,2 литра на глава от населението,

както и със сравнително високи резултати по повечето други фактори.

Латвия

Оценка за нездравословен начин на живот: 7,16

Латвия има втория по големина резултат за нездравословен начин на живот - 7,16, като също така получава доста високи резултати по повечето фактори. Тази балтийска страна регистрира най-високата годишна консумация на алкохол в проучването - 12,9 литра на глава от населението, както и четвъртото най-високо ниво на тютюнопушене - 31,1%, и деветото най-високо ниво на разпространение на венерически болести, което показва, че

незащитеният секс е по-голям проблем в страната, отколкото другаде по света.

Аржентина

Оценка за нездравословен начин на живот: 6,88

Аржентина е на трето място по брой на точките за нездравословен начин на живот - 6,88, което е само с една малка част повече от 6,84 точки за четвъртите Съединени щати. Въпреки че Аржентина няма най-висок резултат в нито една категория, страната е на девето място по затлъстяване - 28,3%, както и на десето място по липса на физическа активност и разпространение на венерически болести.

Най-здравословни страни

Индия

Оценка за нездравословен начин на живот: 1,31

Индия отбеляза най-ниския резултат за нездравословен начин на живот от всички държави в проучването - само 1,31, което означава, че хората в страната имат средно най-малко нездравословни навици. Индия е с най-нисък процент на пушачи - 5,2% от населението, както и с най-нисък процент на затлъстяване - 3,9%. Освен това страната е на второ място по най-нисък процент на разпространение на полово предавани болести - 10 763 диагнози на 100 000 души.

Исландия

Оценка за нездравословен начин на живот: 2,30

Исландия е страната, която се представя на второ място по резултат с оценка на нездравословния начин на живот от 2,30. Тази скандинавска островна държава е на четвърто място по най-ниско ниво на тютюнопушене в нашето проучване - 9,3 %, като в същото време отчита ниско ниво на консумация на алкохол - 7,7 литра, и единадесето най-ниско ниво на разпространение на полово предавани болести с 11 921 диагнози на 100 000 души. За Исландия не бяха налични данни за физическата неактивност, така че резултатът на страната беше изчислен от останалите четири фактора.

Швеция

Резултат за нездравословен начин на живот: 2,54

Страната с трети най-здравословен начин на живот е Швеция, която завършва с резултат 2,54. Швеция е една от най-активните страни в нашето проучване, с четвъртото най-ниско ниво на физическа неактивност сред възрастните - 23,5 %. Страната също така има много нисък процент на тютюнопушене - 11,1 %, което е 6-тото най-ниско ниво, изравнено с това на Австралия, и също така има по-нисък от средния процент на затлъстяване - 20,6%.

Първенците по вредни навици

САЩ са на първо място по затлъстяване в света

Съединените щати / Степен на затлъстяване - 36,2%

Съединените щати имат най-високия процент на затлъстяване от всички държави в нашето проучване - 36,2 % от населението, което е с 828% повече от процента в Индия, която има най-нисък процент на затлъстяване - 3,9 %. Хранителният режим в двете страни е изключително различен, тъй като индуизмът забранява консумацията на говеждо месо, а вегетарианството е много разпространен избор на начин на живот в страната. За разлика от тях, в Съединените щати е разпространен съвременният феномен на бързото хранене, което е известно с много високата си калоричност.

Нивото на физическа неактивност е най-високо в Саудитска Арабия

Саудитска Арабия / Ниво на физическа неактивност - 55%

Саудитска Арабия е с най-висок процент на физическа неактивност в проучването - огромните 55%, докато Китай е с най-нисък процент - 14%. Горещият близкоизточен климат в Саудитска Арабия може да допринесе за ниските нива на физическа неактивност, докато разпространението на физическата работа в Китай може отчасти да обясни защо китайското население е толкова активно. Равнището на физическа неактивност в Саудитска Арабия е с 294% по-високо, отколкото в Китай.

Латвия е с най-висока годишна консумация на алкохол в световен мащаб

Латвия / Средна годишна консумация на алкохол - 12,9 литра

Консумацията на алкохол в големи количества е вредна за човешкото здраве и може да доведе до всевъзможни заболявания, които засягат черния дроб и бъбреците. Саудитска Арабия има най-ниската годишна консумация на алкохол - 0 литра, което се дължи на факта, че алкохолът е напълно забранен в страната. Най-голяма консумация на алкохол обаче се наблюдава в Латвия, където средностатистическият възрастен консумира 12,9 литра алкохол за една година.

България е на първо място по тютюнопушене в света

България / Брой на пушачите - 35,5%

Пушенето на тютюн е изключително пристрастяващ и нездравословен навик, който може да доведе до много здравословни състояния, включително множество форми на рак. Макар че в миналото се е смятало, че пушенето е полезно за здравето, това твърдение отдавна е опровергано и в резултат на това през последните десетилетия процентът на пушачите в света е намалял.

В България процентът на пушачите е най-висок - 35,5 % от населението на страната,

което е с 583 % повече от този в Индия, където е регистриран най-ниският процент на пушачи - 5,2 %.

Случаите на полово предавани болести са най-разпространени в Южна Африка

Южна Африка / Случаи на полово предавани болести на 100 000 души - 37 273

Участието в незащитена сексуална активност може да бъде много рисковано, особено ако не сте в обвързана моногамна връзка. Правенето на незащитен секс с множество партньори увеличава експоненциално риска от заразяване с полово предавана болест, което може да бъде неприятно за заразените и да има трайни последици за здравето. Като разгледаме кои държави имат най-високи нива на разпространение на полово предавани болести, можем да заключим, че на тези места процентът на незащитен секс също е висок. Най-високо е разпространението на полово предавани болести в Южна Африка - 37 273 случая на 100 000 души, което е с 294% повече, отколкото в Израел, където е регистриран най-нисък процент - 9 455 случая на 100 000 души.

Добавени коментари

Нина публикува:
14 Юни 2023 | 10:12
Управниците ни имат квота да изпълняват колко пенсионери трябва да умрат! Продажници!

Добавете Вашия коментар

TOP