Тревога: Смъртоносен гръцки грип ни дебне

15 Февруари 2020 | 16:36
0 коментара
Любопитно

Бъдете внимателни с болните при пътуване до южната ни съседка

53-ма души починаха в южната ни съседка, 15 от тях само за седмица

53-ма души вече са жертвите на грипа, който върлува в Гърция.

Заразата е на опасна близост до България, но засега страната ни не е силно застрашена, въпреки че и у нас имаше обявена епидемия в редица области.
Положението на юг от границата ни се утежнява, след като само за седмица бяха регистрирани 15 смъртни случая, съобщи Гръцката националната организация за обществено здраве. От 53 жертви 50 (94,3%) са от високорискови групи, а само 18 от тях (36%) са били ваксинирани срещу болестта. Жертвите са 28 мъже и 25 жени на възраст от 4 до 91 години. В края на миналия месец болните от грип у нас, които статистиката официално отчита, минаха границата от 6000 души.

Основният проблем с гръцкия грип е, че ваксините не са на 100% ефективни, тъй като болестта има твърде много щамове и не могат да предпазят хората от всички разновидности. Здравните власти у нас съветват, ако пътувате към южната ни съседка, задължително да се снабдите с маска за лице и да избягвате контакти с хора, които кашлят и кихат.

"Антивирусните препарати трябва да се вземат само по лекарско предписание. Лекарствата са толкова по-ефикасни, колкото по-навреме започне лечението с тях. Терапията продължава обикновено по 5 дни. При съмнение, че проявявате симптоми на грип, следва незабавно да се обърнете към общопрактикуващия ви лекар, който да прецени и в случай на необходимост да предпише употребата на антивирусен препарат", разясняват от Министерството на здравеопазването. Най-уязвими към грипа са бременните жени, децата до 2-годишна възраст и хората над 65 години.

"Инкубационният период на вируса е от един до седем дни. Болните хора могат да заразяват други пет дни след проявата на първите симптоми на грипа. Заразяването може да става по въздушно-капков път от болен човек, който кашля или киха, при допир със заразени повърхности и при директно предаване - по пътя ръка-нос, ръка-очи, ръка-уста - когато ръката на здравия е имала контакт с болен", обясняват още българските здравни власти.

В Китай май намериха начин за бораба с коронавируса. Техниката за преливане на плазма от излекувани пациенти се оказа ефективна при лечение на заразените, съобщава агенция Синхуа, позовавайки се на местни лекари. Ефективността на новото лечение бе обявено на пресконференция от ръководителя на болницата в Ухан.

Както обясниха експерти, в плазмата на някои хора, които са се справили с болестта, са открити антитела, които помагат в борбата с коронавируса.

Добавете Вашия коментар

TOP