Трескави консултации на партиите в Банско за избор на нов ОбС шеф, пазят в тайна кандидатите

19 Август 2021 | 15:34
5 коментара
Политика

Общинският съвет в Банско ще избира нов председател в края на месеца. Въпреки предложенията за извънредна сесия в най-кратки срокове такава няма да има, а местният парламент в Банско ще проведе редовно заседание на 31 август. Като първа точка в дневния ред ще бъде избор на нов председател. Това съобщи временно изпълняващият длъжността Костадин Дурчов. Той отказа да назове конкретно име, което евентуално ще бъде предложено за председателското място.

Правени са консултации с партиите, но за момента няма яснота.

„Засега не мога да обявя това, което е водено като разговори. Нека мине най-напред гласуването“, каза Дурчов.

Парламентарно представените партии също се въздържат и отказват да дадат конкретна информация кой ще бъде предложен за председателското място. Иначе консултации вече са правени, но засега конкретни имена не се споменават от нито една партия.

В Банско усилено се коментира, че партиите не могат да постигнат съгласие и все още не са се обединили около конкретно име. Банскалии споделят, че сред спряганите за поста имена са Костадин Загорчин, който е един от вносителите на искането за отстраняване на досегашния председател Димитър Русков, както и временният председател Костадин Дурчов.

Какви и колко ще бъдат номинациите за председателското място най-вероятно ще стане ясно на самата сесия. Ако до края на месеца групите не се обединят около конкретно име, изборът ще се окаже труден, тъй като нито една от парламентарно представените партии няма необходимото мнозинство в минипарламента и ще трябва да разчита на подкрепата на колегите си от другите формации.

От сдружение „Бъдеще за община Банско“, от чиято квота е сваленият председател Д. Русков и към момента имат 4-ма общински съветници, едва ли ще подкрепят номинация от ГЕРБ, тъй като именно герберите бяха в основата на отстраняването на Д. Русков. Не е ясно обаче дали ще подкрепят номинации и от другите формации, тъй като и те подкрепиха предложението за прекратяване на правомощията на досегашния председател. Засега име от групата на сдружението не се спряга и не е ясно за кой ще дадат подкрепа и дали въобще ще дадат такава на някоя от партиите.

Ако парламентарните групи в Банско не постигнат съгласие и се стигне до две номинации за председателското място, изборът ще бъде доста труден и ако мине, ще бъде на кантар.

ГЕРБ, от чиято квота е Загорчин, имат 5-има съветници и ще са им необходими още 4 гласа, за да може да мине евентуално номиниран от тяхната група. БСП пък имат само двама представители в парламента и ако от сдружението не подкрепят и тяхна кандидатура, те също нямат шанс, тъй като ГЕРБ ще подкрепят своята, а останалите партии „Воля” и ВМРО също имат по двама съветници, двама са и независимите – Георги Икономов и Иван Сакарев.

При евентуални две номинации солидна подкрепа няма да получи нито една от тях.

Припомняме, че ОбС – Банско бе обезглавен, след като на последната сесия през юли месец председателят  Димитър Русков изненадващо  бе свален  от поста. Предложението за предсрочно  прекратяване на правомощията му  бе входирано от групата  общински съветници от ГЕРБ и това бе оповестено в началото на заседанието. Мотивът им бе системно неизпълнение на задълженията му. При произведеното тайно гласуване  11 от общо 15 присъстващи общински съветници показаха на колегата си „червен картон“. Само четиримата негови съпартийци от Сдружение “Бъдеще за община Банско” гласуваха той  да остане на председателското място. Същия ден групата на Сдружението напусна и Иван Сакарев, който обяви, че продължава работата си като независим съветник.  Действията на съветниците от ГЕРБ бяха критикувани остро от общинската структура на партията и още същия ден от там излязоха с декларация, като обявиха, че се разграничават от действията им. Общинският ръководител на структура на ГЕРБ Александър Мацурев и общинското ръководство на партията прозряха задкулисия с други партии и с бившия кмет Г. Икономов.  От там определиха действията им като крайно неадекватни и уронващи престижа на местната структура. Самият  Мацурев определи съветниците от ГЕРБ като отцепници и изрази мнение, че  са подкрепяли ГЕРБ досега единствено и само за лични облаги и държавни постове, без да са вярвали в каузата „ГЕРБ”./струма/

Добавени коментари

До Георги Ангелов публикува:
25 Август 2021 | 14:40
Майсторю на колажите,нали знаеш че времето ти изтича.Много скоро няма да управляват Гипсовете и ти ще си първия,който ще трябва да си търси нова работа.Само да не се окажеш като Владето Кушлев,който вече 2 години е безработен и май ще ходи да бере ягоди по Англия.
kmeto публикува:
19 Август 2021 | 23:29
проститутко дурчова чека те бесилото мама ти дебааа
nashe she kaje публикува:
19 Август 2021 | 19:51
dane i vane she kajat tava chee znaese tiq komandvaaa kadevia si e palacho tava go znae sechi
Динко Дурчов публикува:
19 Август 2021 | 16:31
Толкова сам мазен,че даже сам лигав ма госпоч ме милува:жената е шавлива,сино педерунгел го дава ,па снаата малко циганка била,нишчо внуците че изплашчаа греовето
Петя публикува:
19 Август 2021 | 15:59
Този Мацурев не се ли опитваше да ги уволнява преди време,сега иска пък те да го подкрепят.Да ходи да си лекува нервите по планината вместо да прави смешни неща и да се смеят хората.

Добавете Вашия коментар

TOP