"Тренд": Бурята на върха обрули най-силно партията на Петков и Василев

21 Юни 2023 | 08:04
0 коментара
Политика
България
Тренд: Бурята на върха обрули най-силно партията на Петков и Василев
Димитър ГАНЕВ, "Тренд"

Трудно можем да изброим всичко, което се случи в последните два месеца и половина, но ако опитаме да обобщим основното, то изглежда така – довчерашни основни политически опоненти направиха общ кабинет, изтекоха записи от партийна среща на “Продължаваме промяната”, мощна активизация на Гешев, която завърши с отстраняването му (указът на президента беше подписан малко преди завършването на терена ни). Радев и ПП-ДБ влязоха в конфликт, който предизвика протести пред президентството.

Динамиката беше (и продължава да е) толкова мощна, че вероятно мнозина са имали усещането, че ще настъпят някакви революционни промени в обществените нагласи. Краткият отговор на това е: не, не са.

Първо към по-любопитния въпрос – има ли нова електорална ситуация? Няма. Структурата е същата, каквато беше на изборите. Промени обаче има. ПП-ДБ е с 5% надолу сред гласуващите.

При ГЕРБ също има ерозия, но е минимална

По-надолу в подредбата почти няма промени. Вероятно очакванията са били много различни заради неспирния ход на много събития. Защо обаче няма големи промени? Отговорът се крие не толкова в проучването, колкото в случилото се в последната година и половина. Избирателната активност от последните два парламентарни избора бе най-ниската от началото на промените насам. Пред урните излязоха 40%. Това представляват единствено най-твърдите ядра на партиите. Електорална периферия почти не остана. По-точно остана си вкъщи. Тези толкова твърди ядра, които преглътнаха всички скандали в последните няколко години, трудно ще оттеглят доверието си.

Перспективата?

По странен начин и ГЕРБ, и ПП-ДБ споделят едно и също мнение –

че това е кабинет на “Продължаваме промяната” и че ГЕРБ носят отговорност само за външната политика. Едните (ГЕРБ), защото не искат да носят отговорност, а другите (ПП), защото не искат да признават, че са в коалиция с партията на Борисов. Така и ГЕРБ могат от време на време да влизат в комфортната роля на опозиция в парламента. При такъв консенсус за отговорността, негативите от управлението няма как да не се понасят в по-голяма степен от “Продължаваме промяната”. Или по друг начин казано –

изпитанията за партията на Петков и Василев тепърва предстоят

Еуфория около новия кабинет не се забелязва. Зад него стоят една трета от българите. Това обаче не трябва да ни учудва. Началното одобрение е превишавало неодобрението единствено при правителства, съставени от нови формации, които са носители на надежда и ентусиазъм. Най-характерни такива случаи бяха НДСВ през 2001 г. и ГЕРБ през 2009 г. Дори правителството на Петков при създаването си в края на 2022 г. започна от изравнени позиции на одобрение и неодобрение.

Една добра и една лоша новина за президента Радев. Първо да започнем с лошата - регистрираме спад в положителните оценки за работата му. И тук нищо неочаквано. Има си закон – на власт ли си, рейтингът ти върви надолу. Президентът беше отговорен за изпълнителната власт в последните 10 месеца при вихреща се инфлация и геополитически предизвикателства. Добрата новина – оценката за служебния кабинет на Гълъб Донев в сравнителен план е добра. Все пак излизат от управлението с 35% положителна оценка, с което далеч не всяко управление може да се похвали.

Добавете Вашия коментар

TOP