ТРАМПА: Цаца по левче вместо агне за Гергьовден

04 Май 2023 | 11:19
0 коментара
Общество
България
ТРАМПА: Цаца по левче вместо агне за Гергьовден

Миди по 4 лева килограма и дребна цаца по левче са хит на рибната борса "Краснодар" в момента. Много бургазлии се заканват, че вместо прескъпото агнешко, ще заложат на цацата за левче за Гергьовден.

От нея става вкусна плакия с домати или пък палачинки. - "Както и да си я направим у дома, чудесно мезе ще е за ракия и бяло вино", казват домакините, цитирани от „Труд“.

Сафридът все още е мираж за риболовците в залива. На даляните обаче морските вълци вадят от чаканите пролетни пасажи. "Макар и дребен, сафридът вече е тук и го ловим. Хората идват и си го купуват направо от лодките", разказват далянджиите от Созопол.

На борсата търговците го продават по 4- 5 лева за килограм.

Далянджийският сезон започна. До началото на май по принцип всички даляни вече работят.- "Жалко е, че в заливите съоръженията стават все по- малко", коментира кметът на рибарското селище Ченгене скеле Димитър Янчев- Брадата, чийто живот е минал по даляните.

"Поради тежкия режим на получаване на разрешения за поставяне на далян намаляват", обяснява Брадата.

Сафридът си следва пътя, не се влияе от по- студено или топло време. Миналата година имаше доста сафрид, и тази година очакваме добър улов. пасажите ще тръгнат обаче навсякъде след 6 май, смятат рибарите.

Добавете Вашия коментар

TOP