Тракийци, влюбени в македонската песен, пропътуваха половин България за 30-ото юбилейно издание на Пирин Фолк

27 Август 2022 | 11:51
0 коментара
Култура
Тракийци, влюбени в македонската песен, пропътуваха половин България за 30-ото юбилейно издание на Пирин Фолк

Повечето от представителите на фен клуба от с. Калояново са тук за 30-ти пореден път

 

Няколко поколения българи, влюбени в македонската песен, пристигнаха в Сандански, за да присъстват на юбилейното издание на “Пирин Фолк” 2022. От 6 до 85-годишни са членовете на фен клуб “Пирин Фолк – Община Калояново”, а повечето от тях не са пропускали нито едно издание на фестивала от основаването му до днес.

“Ние сме от село Калояново, от Златна Тракия, но пиринската песен ни е в сърцето и душата, затова всяка година сме на “Пирин Фолк” – още от първото му издание”, каза Илия Барбанаков, който е и ръководител на фен групата.

В Летния театър на Сандански, където тече трескава подготовка за старта на фестивала довечера, се срещнаха с кметa на града г-н Атанас Стоянов и директора на фестивала г-н Ненчо Касъмов.

“Добре сте ни дошли, истински българи! Радвам се, че сте тук, за да споделим заедно радостта от фестивала, за да запазим българщината! Докато има такива фестивали, докато има и хора като Вас, ще я има и България”, поздрави ги г-н Стоянов.

“Благодаря от сърце, Вие помагате да го има фолклора като цяло. През последните седем години това, което се постарахме да направим, е да върнем “Пирин Фолк” към нашите корени и мисля, че сме го постигнали. Очаква ви много хубав фестивал”, обеща им г-н Касъмов.

Феновете на свой ред им отвърнаха, че както повелява старият български обичай – гостите  да бъдат посрещнати с пита, те са тези, които искат да посрещнат екипа на фестивала. „Вие за нас сте скъпи гости, защото ви чакаме с нетърпение всяка година и така вече 30 години”, обясни Илия от името на групата. И определено калояновци се представиха като добри „домакини“ – поднесоха на екипа не само чистата енергия и любовта към македонската песен, но и вкусни армагани от Златна Тракия – домашни пити, мед и вино, плодове. Имаше и друга изненада – песен, създадена по повод пътуването им до Сандански и преживяванията, които им носи „Пирин Фолк“. А изпълнението на кака Радка докосна сърцата на целия екип.

Феновете, които наброяват 58, споделиха още, че помнят всички изпълнители, излизали на сцената на “Пирин Фолк” през годините. С много от тях са станали и лични приятели с времето, а страстта към музиката е това, което ги е сближило. Разказаха и за приятните трепети, с които за пръв път пристигат в слънчевия Сандански преди 30 години.

 

 

 

 

 

 

Вълнуващо е също, че успяват да придадат тази своя голяма любов и уважение към родния фолклор и на своите потомци. Един от членовете на групата например е внучката на Илия Барбанаков – 23-годишна млада дама, която тази година ще проследи фестивала “Пирин Фолк” от Летния театър в Сандански за 22-ри пореден път. „Първата година, когато дойде, беше още с памперс“, разказаха калояновци.

“Пиринската песен е най-истинската песен, няма граници”, категорични са те. Тази година са пристигнали в Сандански с един автобус и няколко леки автомобила, но за догодина обещаваха да дойдат с най-малко два автобуса, защото групата им се увеличава постепенно. Вече имат присъствие и от съседните села Ръжево Конаре и Дълго поле, а от скоро – и двама родопчани от село Проглед.

***

30-ото юбилейно издание на „Пирин Фолк“ ще бъде открито довечера с конкурса за изпълнителско изкуство за деца от 8 до 15 години – „Детски Пирин Фолк“. На сцената като гост-изпълнители ще се изявят Сашка Васева, Георги Гоцев, Невена Цонева, Васко Лазаров и Лия.

Празничното издание на фестивала продължава на 27 август с провеждане на Конкурса за изпълнителско изкуство. Специални гост-изпълнители ще бъдат Илия Луков, Наум Петрески и Зуица Лазова, Ива и Велислава Костадинови.

На 28 август ще се проведе Конкурсът за авторска македонска песен. Тогава на сцената като гост-изпълнители ще се представят Глория, Володя Стоянов, Севдалина и Валентин Спасови.

Освен в Летния театър в Сандански, почитателите на македонската песен могат да проследят фестивала на живо и пред малките екрани, онлайн и в радиоефира на „Белла“ от 20:45 ч.

Програма:

26 август – Детски Пирин Фолк: по ФЕН ФОЛК ТВ, БНТ 4, ФЕН ТВ и Ekids
27 август – Конкурс за изпълнителско изкуство: по ФЕН ФОЛК, ФЕН ТВ и БНТ 4
28 август – Конкурс за нова авторска песен на македонска основа: по БНТ 1, БНТ 4, ФЕН ФОЛК ТВ и ФЕН ТВ.

И трите вечери ще са достъпни онлайн за целия свят в официалните Facebook и YouTube на Фен Фолк ТВ: FEN FOLK TV  и Fen Folk TV .

Добавете Вашия коментар

TOP