Традиционните дни на отворените врати обединиха винопроизводителите по долината на Струма

17 Февруари 2024 | 16:16
0 коментара
Общество
Благоевград
Традиционните дни на отворените врати обединиха винопроизводителите по долината на Струма

Традиционните дни на отворените врати обединиха винопроизводителите по долината на Струма и тази година. В периода между 16 и 18 февруари, по случай празника на лозарите и винарите, избите от региона отвориха вратите си за посетители. Всяка от избите е подготвила за своите гости ритуал по зарязване на лозето, фолклорна програма, фермерски базари и други.

Милица Зикатанова, която е собственик на „Вила Мелник“, разказа за БТА, че в тяхната изба празникът се отбелязва повече от 10 години, а в последните шест го правят заедно с винарните от района. Тази година сме 12 изби по долината на Струма от регионите на Сандански, Петрич и Мелник, които обявяват дни на отворените врати, каза Зикатанова. 

Тя разказа, че във вчерашния ден  всички винари заедно са участвали в ритуалното зарязване на лозите в едно лозе и така са показали, че могат да работят обединени. А през уикенда всяка от избите има собствен празник, коя със фолклорна програма и фермерски базар като нас, коя по друг начин отбелязват този хубав празник и тази българска традиция, посочи още тя. 

Зикатанова каза, че всяка година интересът към инициативата се увеличава. Тук имаме гости от цяла България и дори от цял свят, които идват, за да спазят традицията, за да проследят пътя на виното от лозята, през винарната и дегустационната, така че интересът към българското вино и особено към местните сортове е все по-голям всяка година, посочи тя. 

Преди ритуално да бъде зарязано лозето, собственикът на винарната Никола Зикатанов каза пред присъстващите, че рязането на пръчките е вековен обичай в този регион. Лозата има много важен смисъл в човешкия живот. И в християнската религия,  и във вярванията на хората преди това, лозето е било символ на общността. Лозата е била символ на семейството, на поколението, разказа собственикът на винарната. 

Режеш пръчката, която вече не дава плод и я хвърляш, защото тя вече не е част от лозето, не е част от духовното общество, ако разбира се, не допринася към него. Тия, който допринасят, остават и следващата година да дават плод, каза Зикатанов. 

Освен да дегустират вино, гостите на региона имат възможност да опитат и различни местни или млечни продукти от фермерските базари. В базарите бяха представени и различни арт ателиета, както и ръчно направени декорации или бижута. 

За улеснение на гостите, организаторите са създали и събитие във Фейсбук "Дни на отворените врати в Долината на Струма 2024“, където има публикувана и карта на винените маршрути в Мелник.БТА/Евелина Митрева

Добавете Вашия коментар

TOP