Традиционна работилница за занаяти в Белица

28 Февруари 2024 | 11:02
0 коментара
Общество
Благоевград
Традиционна работилница за занаяти в Белица

Сръчните ръце на майстори от Белица изработват уникални мартенички в Традиционната работилница за занаяти „Планински знаци“. Припомняме, че това е едно творческо място, в което хората създават различни сувенири. Ръчно се произвеждат артикули, които са предимно от естествени материали, с дизайн, който е по-различен от масовото предлагане. В момента ползвателите на услугата изработват традиционните български  мартенички, по уникална технология, в която вплитат и български шевици.

„От януари месец започнахме да изработваме мартенички в нашата работилничка. Използваме естествени материали, предимно вълна. В момента изработваме Пижо и Пенда, има и различни моделчета с пендари, които сме изготвили. На 28 и 29 февруари ще изработваме мартенички с децата от Основно училище „Свети Свети Кирил и Методий“ в Белица. С тях ще направим и картички за празника на майката“, съобщи за Радио Благоевград Вера Андреева, която майстори мартенички и други интересни артикули.

Традиционната работилница за занаяти „Планински знаци“ стартира на 28 април 2023 година, по проект, финансиран по Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г. В момента в творческите ателиета работят седем човека, които изработват мартенички и различни други сувенири. Дамите се занимават най-вече с плетиво и тъкачество, а мъжете майсторят интересни предмети от дърво като детски сметала, дъски за рязане на хляб и мезета, дървени солнички, къщички за птици, икони, елхички и други тематични сувенири, свързани с празниците и сезоните.

Според Вера Андреева, интересът на хората е голям към изработените артикули, които се продават на своеобразни базари, организирани по повод различни празници. Така например, за предстоящия Осми март ще бъдат изработени бродирани картички, с които ще бъдат зарадвани дамите от Пенсионерския клуб в Белица.

„Моята голяма страст са българските шевици. Затова изваждам от старите ракли и гардероби старите плетива, от които черпя вдъхновение. „Миналата година ви споделих, че искам да използвам старите бродерии, които се крият в старите скринове. От тях искам да направя колиета, обеци и гривни. Направих ги тогава и се получиха много добре. На базара за празника на град Белица много се купуваха. Тази година отново направих такива красоти, които ще предложа на мартенския базар“, допълни майсторката на мартеници и плетива.

 

Вера Андреева сподели, че изработените мартенички ще бъдат изложени на специален петъчен мартенски базар, на който всеки ще може да си купи за своите близки и приятели. Част от тях тя дарява всяка година благотворително.

„На 1 март ще занеса 200 мартенички на хората, които получават „топъл обяд“, ще занеса и на потребителите на социалния дом, на дечицата в детската градина също. Хубаво е да има такава работилница във всеки град и село. Така се запазват традициите, а и се предлага трудова заетост на хората, които нямат работа. Така че, тези работилници са много полезни за хората“, сподели още Вера Андреева.

Добавете Вашия коментар

TOP