Това са симптомите на постковид състоянието

12 Октомври 2021 | 15:02
0 коментара
Любопитно
Това са симптомите на постковид състоянието

Основните симптоми на това състояние включват умора, задух и когнитивна дисфункция

Световната здравна организация за първи път въведене клинична дефиниция на постковид състоянието.

„Постковид състоянието се среща при хора с анамнеза след потвърдена инфекция с SARS-CoV-2. Това състояние обикновено се появява три месеца след началото на COVID-19. То обикновено продължава около два месеца и не може да се обясни с алтернативни диагнози.

- Реклама -

Честите симптоми на постковид състоянието включват умора, задух, когнитивна дисфункция и други и като цяло оказват влияние върху ежедневното функциониране.

В същото време симптомите могат „да започнат да се проявяват отново след възстановяване от остър COVID-19 или да продължат след първоначалното заболяване“.

Освен това симптомите могат да се променят с течение на времето, да намаляват и увеличават или да изчезват и да се появяват отново“.

Както е отбелязано в информационния бюлетин на СЗО, повечето пациенти след „остър COVID-19“ се връщат към нормалния живот, но друга част от преболедувалите се оплакват от здравословни проблеми.

Точното съотношение между едните и другите не е известно, но, според получените резултати от проучването, около 10-20% от пациентите с COVID-19 се сблъскват с тези симптоми в продължение на седмици и месеци след острата инфекция със SARS-CoV-2.

Това е първата версия на дефиницията и тя може да се промени с течение на времето с появата на нови доказателства, пишат още от Световната здравна организация.

Добавете Вашия коментар

TOP