Това остана: Боядисани ябълки плъзнаха в магазините

18 Април 2023 | 17:42
0 коментара
Любопитно
България
Това остана: Боядисани ябълки плъзнаха в магазините

Червените и апетитни ябълки често може да се окажат боядисани. На снимката ви показваме плод, закупен от търговската мрежа в Бургас. Вижда се ясно как червената боя, която трябва да освежи кората е проникнала в ядливата част на ябълката, установи meduzata.com.

За мандарините и портокалите вече знаем, че се използват синтетични оцветители, защото се берат зелени, за да издържат транспортирането до България. Ябълките обаче се местни и е малко излишно да се боядисват по същия начин.

От Българската агенция по безопасност на храните уточняват, че използването на оцветители по плодовете е позволено и е ненаказуемо. Става въпрос обаче само за повърхностна обработка, и то с определени вещества.

От БАБХ твърдят, че те са напълно безвредни и няма да предизвикат каквито и да било странични реакции. Съставени са основно от цветен восък и гланциращ агент с органичен произход, който се намазва по кората и не прониква през нея през сърцевината на плода.

В интерес на истината някои ябълки са розови или червени отвътре, защото или са част от сорт ябълка, който е естествено червен, или са резултат от окисление в ябълката. Pink Pearls и Scarlet Surprises са два от най-разпространените сортове ябълки с леко "червена вътрешност".

Добавете Вашия коментар

TOP