Тотална блокада на ГКПП - Кулата и ГКПП - Капитан Петко войвода

17 Февруари 2016 | 10:28
0 коментара
Общество
Тотална блокада на ГКПП - Кулата и ГКПП - Капитан Петко войвода

24 часа нито един лек автомобил или автобус не е преминал през ГКПП „Кулата-Промахон” на българо-гръцката граница. Товарни автомобили не са преминавали от 48 часа, наложената вчера пълна контра-блокада на пункта от страна на българските превозвачи продължава.

В 11 часа вчера българските превозвачи с жива верига и бариери спряха влизането и излизането в Гърция на леки автомобили и автобуси. Крайната мярка бе наложена вследствие неспазването на договореностите с гръцката страна от министъра на транспорта Ивайло Московски и двама заместник-министри на външните и вътрешни работи. Договорката от 9 февруари според министрите ни била с гръцки генерал от полицията. Тя се отнасяше за коридор-прозорец за товарни автомобили в часовия диапазон 11-15 часа, която гръцките фермери нарушиха на 15 февруари.

До вчера протестиращите от 21 януари срещу данъчната реформа гръцки фермери пропускаха леките автомобили и автобусите. С вчерашната българска контра-блокада граничният пункт преустанови всякакво преминаване на превозни средства. Правеха се изключения само за болни, пред Кулата опашката от товарни автомобили набъбва с всеки изминал час и вече е двойна. Тази на гръцка територия е над 25 километра и стига до град Серес.

Нашите превозвачи ще продължат блокадата докато всичките над 500 трактора на гръцките фермери не се махнат от Промахон, където пристигнаха към 15 януари. Спряно е движението за всички превозни средства през ГКПП Капитан Петко войвода от 8.15 ч. тази сутрин. Пунктът е блокиран от български превозвачи. Действията им са в отговор на затворените от гръцките фермери граници.

Протестиращите заявиха, че няма да пропускат превозни средства. Не е решено докога ще продължи контрапротестът от българска страна.

„От 7.30 часа бяхме на граничния пункт. Уведомихме "Гранична полиция". Дадохме толеранс до 8.10 часа на всички автомобили, които бяха на територията на пункта да бъдат обработени и да влязат на територията на България, след което блокирахме подстъпите. Допускат се само служителите на пункта "Капитан Петко войвода". Уговорката ни с колегите от Съюза на международните превозвачи е блокадата да продължи дотогава, докато гръцките фермери не дадат ясни сведения докога ще продължи тяхната блокада и да се върнат обещанията както бяха, да пропускат поне по пет часа на ден, заяви пред БНР Иван Запрянов от Съюза на международните превозвачи. /БГНЕС

Тотална блокада на ГКПП - Кулата и ГКПП - Капитан Петко войвода

Добавете Вашия коментар

TOP