Топ 12 на хижите в България

13 Януари 2016 | 07:24
1 коментара
Общество
Топ 12 на хижите в България

Хижа Седемте Езера и хижа Рилски езера

Стигнете ли до Рилските езера, може да изберете в коя от двете хижи – Стара / “Седемте езера”/ или Нова/ “Рилски езера”/- да отседнете. Старата хижа е скътана в ниското, a сутрешните лъчи огряват надвисналите върхове. Новата хижа пък предлага простор и панорамна гледка. В която и от двете да отседнете, бъдете сигурни, че посещението ще си заслужава.

 

Заслон Еверест

И щом сме тръгнали да бродим из Рила, не можем да пропуснем и заслона Еверест. Той се намира на брега на Леденото езеро, достатъчно известно със своята красота. Въпреки липсата на растителност, пейзажа пак е магнетичен. За тези, които обичат планината, камъните, мъха и снега, който не се топи почти през цялата година, ще се сторят все така привлекателни.

Хижа Мусала

Избрахме да включим Хижа Мусала в този списък, не чак толкова заради неповторима гледка, колкото защото това е най-високо разположената хижа в България. Мусала има своя чар, тя е разположена точно до седмото Мусаленско езеро. Стръмните чукари наоколо заедно с езерото придават на хижата едновременно романтичен и доста суров при вкус.

Хижа Мальовица

Сега ви пренасяме в Рила – Хижа Мальовица се намира близо до връх Мальовица – романтична и понякога усойна местност. Хижата е построена в низина, заобиколена със скали и ниска иглолистна растителност. Погледната от високо постройката изглежда буквално нищожна в сравнение с пейзажа наоколо

Хижа Мазалат

Отново в Стара Планина хижа Мазалат е не по-малко привлекателна локация. Разположена на главното било в м.Мандрището в Средна Стара Планина. Построена на такова удивително място, че заслужава вашето внимание.

Заслон Тевно Езеро

Съвсем близо до Тевно езеро е сгушен малкия заслон. Това място е удивително. Каменната постройка е заобиколена отвсякъде с остри и високи скали и тъй като е доста нависоко в Пирин, няма много растителност, която да смущава семплия и суров пейзаж на планината.Самото езеро е бисера в пейзажа, благодатно за снимки или просто за почивка край него.

Хижа Ястребец

В Боровец, под самия връх Ястребец се намира хижата. Със своя изглед към връх Мусала и околните възвишения хижа Ястребец гордо взема своя дял участие в нашия списък. Ще се почувствате свободни и олекнали, застанали пред безкрайността на пейзажа. Хижата е страхотна и през лятото и през зимата.

 

Заслон Орлово Гнездо

И не случайно заслона е кръстен така. Закрепен на ръба на скалите, заслона е малка, но пък топла и уютна постройка. Там ще бъдете винаги добре дошли и винаги приети като стари приятели. Гледката, която се разкрива буквално от прозорците на заслона ще ви очарова.

Хижа Безбог

Съвсем близо до Безбожкото езеро и буквално на минути от лифта, пред и зад хижа Безбог се простира безкраен планински изглед. Тя е разположена пред панорамата от върхове в Пирин. Езерото е много красиво, особено на свечеряване, а гледката на планината пред вас от другата страна на хижата ще ви спре дъха.

Хижа Козя Стена

По пътя за Хижа Ехо, няма как да подминете, да не харесате и дори да отседете на прекрасната Хижа Козя Стена. Ще откриете хижата буквално кацнала на скалата.  Хижа Козя стена се намира в местността Хайдук чешма, на склона на полегат връх. От хижата се открива величествена и красива гледка на Троянския балкан.

Хижа Ехо

Намира се на седловината Желязната врата, в югозападният склон на връх Кавладан. Правейки своя преход нагоре, пред вас ще се редуват величествени гледки на съседните възвишения и върхове. През пролетта и лятото зелените склонове, дивите коне и ароматът на билки ще ви  накара да се пренесете на друго място, пълно с хармония и спокойствие. Може би това е раят?

Хижа Рай

Името на хижата не е случайно. Мястото е райско, природата е изключителна. Намира се в южното подножие на вр.Ботев. Хижата е база за алпийски изкачвания на Райските скали – Южната стена на вр. Ботев. Стръмен е прехода в полите на Балкана, но крайната точка си заслужава. 

Източник: Всекиден

Добавени коментари

Веси и Коцето публикува:
13 Януари 2016 | 20:36
Пропуснали сте хижа"Яворов"! Перфектни условия за туристите и чудесен персонал!

Добавете Вашия коментар

TOP