Класациите са нещо, което е типично за края на годината. Изминалата бе знакова за автомобилната индустрия, тъй като думата „електромобил” вероятно бе най-споменаваната през изминалите 12 месеца. Тук ще видите само два, подпомагани от ток, защото бензинът е този, който все още движи най-запалените фенове, готови да платят милиони (десетки дори) за своята мечта. И така, ето я и нея: най-скъпите 10 автомобила, които все още могат да бъдат купени от „магазина”.

Zenvo TS1 GT – $1,8 млн.

Това в действителност е модификация на съществуващ модел. Спрямо TS1 е изменен салонът, окачването, антикрилото, сплитерът, дифузьорът и двигателят. Вместо V8 от GM сега е монтиран 5,9-литров мотор с две турбини, който е собствена разработка на Zenvo. Мощността му не се съобщава.

Докато обикновеният ST1 струва близо $1 млн., то версията GT e 1,8 млн. и ще бъде произведена в тираж от едва 15 бройки. Zenvo предлага и версията TS1 10th Anniversary, чиято цена е $2 млн.

W Motors Fenyr SuperSport – около $1,9 млн.

Големият дебют на W Motors бе в „Бързи и яростни 7”, когато Вин Дизел и Пол Уокър летяха с него между небостъргачи в пустинята. Новият модел на компанията ще се произведе в тираж от 25 бройки и ще струва едва 1,9 млн. на фона на $3,4 млн., колкото искат създателите му за Lykan Hypersport.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯТА СЪС СНИМКИ НА 10-ТЕ НАЙ-СКЪПИ АВТОМОБИЛА

Fenyr Supersport разчита на двигател, произведен от RUF, като генерира 900 к.с. С него моделът ускорява до 100 км/ за 2,7 секунди, а максималната скорост е 400 км/ч. Първите автомобили ще стигнат до клиентите си през 2018 г.

Koenigsegg Regera – $1,9 млн.

Всички екземпляри от Agera RS, който към този момент е най-бързият автомобил в света, са продадени. Желаещите ще трябва да се задоволят с суперхибрида Regera. Сумарната мощност на задвижващият тракт възлиза на 1500 к.с., благодарение на които моделът може да развие 410 км/ч.

От този автомобил ще бъдат произведени 80 бройки.

Ken Okuyama kode57 Enji – $2,5 млн.

Ефектният спидстер kode57 Enji е пропускът на Кен Окуяма за висшето общество. Това е бившият директор на Pininfarina. С двигател V12 от Ferrari неговият модел развива над 700 к.с.

Един от първите клиенти на kode57 Enji (ако не единствен до момента) е Флойд Мейуедър.

Apollo Intensa Emozione – $2,7 млн.

Екстремното купе ще бъде произведено в серия от 10 бройки. Двигателят му е V12 с обем 6,3 литра и мощност 780 к.с., които задвижват задните колела. С тях моделът ускорява до 100 км/ч за 2,7 секунди и развива максималните 335 км/ч. Повече не са й нужни, защото тази машина е предназначена за пистата, а там е по-важен фактът, че може да понася огромни странични сили при влизане в завой с висока скорост.

Mercedes-Benz Project One – $2,7 млн.

Цифрите. Цифрите са потресаващи. Максималната му скорост е над 350 км/ч, но това е най-невпечатляващия показател. Какво ще кажете за ускорение до 200 км/ч за под 6 секунди? Мощността му е „само” 1000 к.с., като Project One може да изминава и до 25 км само на ток. Ей така, за разкош.

Цялото купе представлява карбонов монокок, а монтираният отзад 1,6-литров V6 турбо двигател също е взет от Формула 1. Същият може да се развърта до ненормалните 11 000 об/мин, а топлинната му ефикасност е 40%, което също спада към ненормалните параметри на този уличен изтребител. Двигателят се подпомага от електрически мотор, като върху задните колела се стоварват „над” 671 к.с. (500 kw).

Bugatti Chiron – $2,99 млн.

За него е казано много. Тъй като шведите от Koenigsegg му взеха титлата в дисциплината „0-400-0”, сега чакаме тежката дума на Chiron за максимална скорост. Това трябва да се случи през 2018 г.

За протокола ще кажем, че моделът се задвижва от 8-литров W16 с 4 турбини, 10 радиатора и 1500 к.с. Вероятно след година-две ще се появи и версия Supersport, какъвто бе случаят при Veyron.

Ferrari FXX K Evoluzione – над $3 млн.

Подобно на всички машини от серията XX, новият супер екстремен Ferrari FXX K Evoluzione е обвит в тайна. За да я разгадае, човек трябва да е собственик на някое рядко Ferrari и LaFerrari.

Това, което се знае за FXX K Evoluzione, е, че моделът разполага с най-раздвижената аеродинамика от всички „серийни” автомобили. При максимална скорост автомобилът генерира 830 кг притискаща сила. Техническите данни на модела не се разкриват, но едва ли той е по-слаб от FXX K, а това значи над 1050 к.с. и 900 Нм. Ще бъдат произведени 40 бройки Evoluzione.

Aston Martin Valkyrie – $3,2 млн.

През 2019 г. „Валкирия” ще излезе на пътя. Това е съвместен проект на Aston Martin и Red Bull Racing, а негов създател е великият Ейдриън Нюи.

По-голямата част от 150-те бройки вече са разпродадени, но все още за силните на деня има останали от това технологично чудо с мощност 1100 к.с. и тегло около 1000 кг.

Pagani Zonda HP Barchetta – около $15 млн.

Това не го очаквахте, нали? От този автомобил ще бъдат произведени само 3 бройки. Един е за Хорацио Пагани, един е за неназован бизнесмен, а третият чака своя собственик.

Pagani Zonda HP Barchetta бе представен на Конкурса за елегантност в Пебъл Бийч през август. Задвижването е поверено на V12 мотор с 800 к.с.