Тол таксите скачат драстично, строят мост на Е-79 към Кулата

23 Април 2023 | 17:59
0 коментара
Бизнес
Благоевград
Тол таксите скачат драстично, строят мост на Е-79 към Кулата

Таксите за пътуване на тежкотоварните автомобили поскъпват драстично. От МРРБ информираха, че решението е взето от предишното правителство, но временно било отложено за омекотяване на инфлацията. От 1 юли завишението на тол таксите е с 50 процента спрямо настоящите.

"Сега работим върху вариант, който да бъде подложен на обществено обсъждане, след което ще се вземе решение от Министерския съвет", коментира заместник-министър Николай Шушков. "Вариантът предвижда българските водачи на тежкотоварни автомобили, от които са били 72 процента от приходите от тол такси през миналата година, да ползват отстъпка при пробег над 4000 километра, над 6000 километра или над 10 000 километра месечно, подчерта Шушков и посочи, че постъпленията от винетни и тол такси към 20 април 2023 година са 210 000 000 лева.

Регионалният заместник-министър изрази очакване скоро да започне строителството на пътен възел на автомагистрала „Струма“ при Кресна, в посока София, където транспортната ситуация в момента е конфликтна. И обясни, че след получено разрешение от Басейнова дирекция Благоевград всички процедури са завършени за него, както и за предстоящия за изграждане мост в лот 3.1 на магистралата в посока София – Кулата. Сега съществуващото съоръжение на път Е-79 е в предаварийно състояние и е опасно за преминаващия там трафик.

От декември сме разплатили над 1,2 милиарда лева стари задължения към пътните фирми, каза още Николай Шушков. И напомни, че спорът е за разплащане на направените в годините основни ремонти на пътища без строителни книжа, разрешения за строеж и надзор, както и за получените аванси за изграждането на магистрала „Хемус“, без все още да са изпълнени предвидените строително-монтажни работи. Той напомни, че за да продължи разплащането, в предишното Народно събрание министър Шишков е апелирал да се разгледа частта за търпимостта в Закона за устройство на територията. „Нашето желание е изградени извън нормите обекти, но по правилата за строителство, да бъдат обявени за търпими. Ако спазим сега действащия закон, вече изградени пътища трябва да ги разрушим и отново да ги изградим. Мисля, че обществото не може да си го позволи. Разчитам на разум от народните представители този въпрос да бъде разгледан детайлно“, каза Николай Шушков, цитиран в сайта на МРРБ.

 

Добавете Вашия коментар

TOP