Тол системата ще обхване и второкласните пътища

15 Март 2022 | 16:18
0 коментара
Бизнес
Тол системата ще обхване и второкласните пътища

Сключен е договорът за последната отсечка на АМ "Европа", която започва от околовръстното шосе на София. До няколко месеца ще има начало на строителните действия.

Това заяви вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов по време на срещата на бизнеса с правителството.

Има две черни дупки в инфраструктурата - проекти със сключени договори и където има оферти, но няма сключени договори. МРРБ направи първия рунд разговори с превозвачите.

Предстои втори рунд и ще се въведе обхватът на тол системата и върху второкласните пътища. 

Като първа стъпка смятам, че средата на годината трябва да се въдене тол системата да обхване и второкласната пътна мрежа, за да са заплатени тежкотоварните превози, подчерта Караджов.

Орязването на идеята за обхвана на тол системата, която бе направена през 2020 г. е облекчила тежкотоварните превози и сега те заплащат доста по-малко, отколкото преди, посочи Караджов.

Транспортният министър Николай Събев заяви, че държи сключените договори да бъдат изпълнени. Той кани всички външни изпълнители, които са високотехнологични и могат да подобрят скоростта на изграждане на инфраструктурата, да кандидатстват по търговете. Има много участъци, при които, както в АПИ се случва, - има голяма дупка и всички знаят, че не се попълва, застава един знак с ограничение на километража до 40 км/ч и един пътен полицаи, каза Събев.

Добавете Вашия коментар

TOP