Тодоровден е! Мъжете яхват най-красивите и бързи коне в луда надпревара в Банско, Бачево и Крупник

12 Март 2022 | 07:11
0 коментара
Култура
Тодоровден е! Мъжете яхват най-красивите и бързи коне в луда надпревара в Банско, Бачево и Крупник

Тодоровден е!

Честит имен ден на Тодор (Божи дар), Тодора, Теодора, Теодор, Тошо, Божидар, Божидара, Божанка, Дарина, Божо, Дара, Дарко, Дора, Дорка, Дарка, Доротея!

В първата събота на Великия пост Църквата чества паметта на Свети великомъченик Теодор Тирон – един от най-почитаните български светци войни. Денят се нарича Тодорова събота.

В народния календар празникът е известен и като “Конски Великден”.

Според българските вярвания на този ден Свети Тодор обхожда на своя кон пролетното поле, за да провери растат ли посевите, сетне забива копието си в земята, връзва за него коня, съблича девет кожуха и отива при Бога, за да моли за лято.

Обичаи

Младите булки омесват обредни хлябове, които носят имената “конче” или “копито” и са в такива форми. След това всички питки се раздават на съседи и близки, за да бъдат здрави конете през цялата година. Вари се и жито, което се благославя в църквата. Бабите стрижат за първи път след зимата децата, затова на някои места се казва “остриган като магаре през март”. Девойките мият косите си с вода, в която има сламки от яслите на конете, за да са лъскави и здрави като конските гриви, после изливат водата след конете, които поемат към определеното за кушиите място.

Кушии

Кушиите са в основата на празника днес. Още от ранни зори мъжете се подготвят за голямото надбягване с коне. Стават по изгрев слънце, сресват и кичат с писклюли, мъниста и цветя най-хубавите си коне. Малко по-късно започва надпреварата. Цялото село се събира, за да наблюдава гонитбата и победителят – най-бързият ездач. Наградата е торба хубав зоб и венец, който момите са изплели. Накрая всички конниците правят почетна обиколка в селото, съпроводена с благословия от стопаните. По традиция първенецът дава почерпка в своя дом. Както му е редът, празникът завършва с българско хоро.

Тодоровден е празник и на разложкото село Бачево. Той е изключително популярен с конските кушии в населеното място, които са обичана атракция и наблюдавани от местни жители и гости на селото, които идват за празника и специално за да наблюдават колоритното надбягване с коне. Интересен обичай е и „покланяне" на младите булки пред свекървите – израз на уважение и почит към стопанката на дома.

Празникът ще започне с литургия в храм „Свети Димитър“. Тържественото откриване е в 10:00 часа в центъра на село Бачево.
Програмата да деня включва още:
Света литургия в храм „Св. Димитър“ – 8:00 часа. 
Водосвет за здраве и берекет. 
Ритуал по захранване на конете на площада в село Бачево.
Провеждане на традиционните кушии и надтегляне с коне от 11:00 часа в местността „Власовица“. 
Награждаване на победителите в 15:00 часа. 
Концерт в центъра на селото с участието на:
Самодейците на Народно читалище „Самообразование 1928 г.“ в  16:00 часа. 

Днес на 12 март, за четвърти път в Банско ще се проведе весело честване на празника. Ентусиасти от всички махали в Банско, с подкрепата и съдействието на Общината, подготвят тържественото и пъстро шествие, което ще обиколи целия град. Празничният водосвет и ритуалът по захранване на конете ще бъде от 11 часа в събота, на ул. „Цар Симеон”, между стадиона и градския парк. А след това, на седлата и с каруците, стопаните ще подкарат конете из Банско, за да възвестят пробуждането на природата и новия живот.

Организаторите призовават: Пригответе си носиите и станете част от красивите традиции на Банско!

Конският тропот ще бъде съпроводен от звуците на гайда и бански песни, а "Бански фукли" и "Мераклии" ще водят хорото, в което са поканени да се включат всички.

За поредна година традиционните кушии на Тодоровден ще съберат десетки расови жребци от община Симитли и региона на поляните в местността "Беглико" между селата Крупник и Черниче, тази събота - 12-ми март.

Празничният ден ще започне в 11.00 часа с водосвет за здраве на всички. Веднага след това ще започнат състезанията, които ще бъдат в няколко категории. Ще стартират с надбягване между конете и ще завършат с турнир по надтегляне с коне от тежковозни породи.

Организаторите на празника – община Симитли и кметствата на селата Крупник и Полена са осигурили награди за стопаните на най-силните и най-бързите коне.

 

РЕГЛАМЕНТ ЗА УЧАСТИЕ В КУШИИТЕ НА ТОДОРОВДЕН 2022 г.

 

 

09.30 часа - Кантар

 

11:30 часа – Начало на състезанията

 

I - НАДБЯГВАНЕ по 300-метрово трасе

 

Награден фонд:

 

1-во място: 200 лв.;

2-ро място: 150 лв.;

3-то място: 100 лв.

 

II - КОНЕ ДО 500 КГ., ТОВАР 600 КГ.

 

Награден фонд:

 

1-во място: 300 лв.;

2-ро място: 200 лв.;

3-то място: 100 лв.

 

III - КОНЕ ОТ 500 ДО 600 КГ., ТОВАР 800 КГ.

 

Награден фонд:

 

1-во място: 300 лв.;

2-ро място: 200 лв.;

3-то място: 100 лв.

 

IV - КОНЕ НАД 600 КГ., ТОВАР 1 ТОН.

 

Награден фонд:

 

1-во място: 400 лв.;

2-ро място: 300 лв.;

3-то място: 200 лв.

 

ВАЖНО! В трите категории участниците ще теглят товари на разстояние 30 метра. Ще имат три минути + три минути за впрягане.

 

Тази година ще бъде връчена и парична награда от 100 лв. за "НАЙ-КРАСИВ КОН".

 

Таксата за участие в надпреварата е 50 лв., а записвания могат да се правят на следните телефони: 0895 975042; 0886 363670.

 

ЗАПОВЯДАЙТЕ НА НАШИТЕ ТРАДИЦИОННИ КУШИИ! ОЧАКВАМЕ ВИ!

 

 

Добавете Вашия коментар

TOP