То не бяха скъпи чадъри, то не бяха високи цени...сега и това: Подранил мъртвак дебне летовниците по южните плажове

15 Юли 2019 | 12:03
0 коментара
Общество

Подранило за летния сезон мъртво вълнение дебне летовниците по Южното Черноморие, предупреждават спасители.

Обикновено т. нар. мъртвак, наричан още и сулган, се появява около Илинден (20 юли или 2 август по стар стил) и в началото на август. Заради климатичните промени обаче влачещите навътре течения се появяват и в необичайно време. Миналата година например първите случаи на повлечени от мъртвак летовници в Бургаско са се появили още през юни,  твърдят спасители пред  “Труд”.

Мъртвото вълнение този сезон действа по нов “график” – в следобедните часове. Поради тази причина през последните 10 дни флаговете по вишките на плажа в Бургас са като на светофар. Сутринта започва със зелено знаме за спокойно море, около обед става жълто и от 14 до 17 часа, когато излиза вятър, сигнализацията вече е червена – за опасно море и мъртво

Комбинацията от условия за поява на мъртвъка са редуване на топло и студено време, съпроводено със силен вятър.. Мъртвото вълнение се забелязва трудно, може да сменя мястото си и не завлича към дъното, а навътре в морето. Има признаци, по които се познава мъртвакът – на няколко метра от брега излиза много пяна върху водата.

Добавете Вашия коментар

TOP