"То е любов и още нещо": В Петрич празнуват златни сватби, каква е тайната на щастливия брак?

24 Декември 2022 | 11:36
0 коментара
Хайлайф
То е любов и още нещо: В Петрич празнуват златни сватби, каква е тайната на щастливия брак?

Вече 40 години всяка зима в община Петрич се празнува любовта. Събират се всички двойки със сребърни и златни сватби и заедно вдигат така наречената общоградска сватба, за да си кажат "ДА" за втори път.

След две години пауза в пандемията, тази година празнуват общо 78 двойки със златна и 125 със сребърна годишнина. Срещаме ви с една от тези двойки - семейство Кънчеви, които поканиха същите гости, присъствали на сватбата им преди четвърт век.

Казват, че браковете щяха да са по-добри, ако съпругът и съпругата осъзнаваха, че са на една и съща страна. Петя и Георги вече 25 години осъзнато играят от един и също отбор.

"Успехите са много, но най-големият ни успех е синът ни", сподели Петя.

Но на кого прилича синът им?

"Е, естествено всичките лоши черти са на мен, всичките хубави - на татко му", допълни шеговито Петя.

Попитан коя е най-лошата черта на съпругата му, Георги отговори: "Много лесно губи търпение и се случват страшни неща. И отсреща ако няма човек с търпение - всичко приключва. При нас нейният минус е моят плюс и всичко е окей."

Тази година семейство Кънчеви имат годишнина и с още 78 златни, и 124 сребърни двойки си казват за втори път "Да". От 40 години всяка зима се провежда общоградска сватба, на която се канят всички, сключили брак в община Петрич и преживели четвърт, или половин век заедно.

"Истинската ценност е това да споделяш най-истинските неща, които те вълнуват, с хората, на които можеш да има пълно доверие - това, разбира се, винаги е семейството", коментира Мария Кусимитрева от Обредния дом в Петрич.

"Няма проблем в семейството, който да не е общ. Има ли проблем и не е общ - значи не сте семейство", подчерта Георги.

семейство Кънчеви се описват като идеални. Но дори и след 25 години заедно, им е трудно единият да опише другия.

"Петя не може да се опише. Петя трябва да се преживее", допълни Кънчев.

Въпреки това се познават добре, прекалено добре.

Попитан кой е по-работливият, Георги отговори така: "Е, Петя - няма по-работлив човек. Няма две мнения по въпроса. Няма сила, която може да накара Петя да не направи нещо."

Разбира се, има неща, които все още очакват един от друг.

"Имамбаялдъ не се научи да прави и не се научи, че някой път просто не трябва да си отваря устата, а трябва да премълчи", категоричен бе той.

А след 25 години се ревнуват по-малко, но се харесват повече.

Днес, години след сватбата си, семейство Кънчеви отново са поканили хората, които през 1997 година са били до тях в този ден. И заедно ще отпразнуват любовта им.

В летописната книга от 1982 година се подписаха още над 200 двойки.

Добавете Вашия коментар

TOP