Тютюнопроизводителите в Благоевградско намаляват

25 Ноември 2019 | 11:15
0 коментара
Общество

Тютюнопроизводителите намаляват.

След слабите печалби от миналата година половината от земеделците в село Долно Осеново са се отказали от поминъка. Цените на тютюна и тази година са ниски, затова в района очакват броят на производителите да продължи да пада, информира БНТ.

Преди години тютюнът, произведен в с. Долно Осеново достигал рекордните 250 тона годишно. Заради ниската изкупна цена отглеждането тази година драстично намалява на 80 тона изсушен тютюн.

Около 50 семейства в селото тази година са отглеждали културата. Това лято било последно на тютюневата нива за Росица. В края на изкупната кампания сметките в семейството ѝ показват, че с печалбата едва ще покрият разходите си.

Тютюнопроизводител: Стига с тая мизерия, с тоя тютюн! Работиш адски труд неплатено. Трябва да посадиш много. Понеже ние сме на къра, ако посадиш малко, няма да изкараш нищо, и това значи, че трябва да посадиш най-малко 7-8 декара, за да изкараш някой килограм.

Според производителите средната цена за килограм трябва да бъде около 10 лв., тъй като качеството на тютюна е добро.

Климатът в Долно Осеново не позволява да бъде отглеждана друга земеделска култура, затова и местните търсят препитание в чужбина.

Добавете Вашия коментар

TOP