Тираджии от Полша и Молдова ще бъдат разпитвани по време на дело срещу екс даяджиите Д. Миленков - Миче и Г. Константинов

13 Април 2018 | 10:20
0 коментара
Общество

Шофьори от Молдова и Полша ще бъдат разпитани чрез видеоконферентна връзка на делото за подкуп срещу бившите главни инспектори от ДАИ – Благоевград Димитър Миленков-Миче и Георги Константинов.

Тираджиите Михаил Войтешек и Хенрих Гозджик са основни свидетели на обвинението, но призоваването им пред Окръжен съд – Благоевград се оказа мисия невъзможна. Тъй като на досъдебната фаза има противоречия в показанията им пред разследващия полицай и дежурния съдия, разпитът им на делото е от съществено значение. Поради тази причина окръжният съдия Петър Пандев определи да бъдат направени усилия за издирването на ключовите свидетели, за да бъдат разпитани от дистанция, като се направи видеоконферентна връзка по скайп между българския съд и местните съдилища в Молдова и Полша.

Разпитът на двамата чуждестранни шофьори е последното процесуално действие по делото, което върви към финал, след като вчера защитата и държавното обвинение не направиха нови доказателствени искания.

Двамата инспектори са заловени при полицейска операция, проведена на 4 юли 2013 г. в района на КПП – Бело поле, където били разпределени да извършват проверки на товарни автомобили, пътуващи по главен път Е-79. Даяджиите били със служебен микробус „Мерцедес“ и в униформи, като тировете били спирани най-вече от Димитър Миленков. При проверка на камион с румънска регистрация, идващ от Сандански, шофьорът Ница Лучиан бил попитан какво превозва.

След като обяснил, че кара пъпеши, Димитър Миленков му казал „традиция“, което било кодова дума, че трябва да даде пари, за да не бъде глобен. Шофьорът подал 10 евро на Миленков и той му дал знак да потегля. След 15 км бил спрян от полицейски патрул, пред който разказал за случилото се. Така приключили проверките на още двама румънски шофьори – Деспя Йон и Павалаки Щефан, които след като се отчели с по 10 евро, били спрени от полицаите.

Инспектор Георги Константинов пък паднал директно в полицейска клопка, след като спрял за проверка камион, идващ от София, управляван от Михаил Войтешек. Даяджията се качил в кабината на камиона, където бил и вторият шофьор Хенрих Гозджик, и показал на двамата разпечатка, че се движат с превишена скорост от 85 км в час. Чужденците разбрали, че трябва да платят глоба от 85 евро, след като Георги Константинов написал на разпечатката цифрата.

Малко след това се появили полицаите и отвели инспектора. Случаят е поет от Софийска градска прокуратура, която впоследствие обвини Димитър Миленков за 30 евро подкуп, а колегата му Георги Константинов за 85 евро, престъпление по чл. 301, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Трудовите правоотношения на двамата главни инспектори бяха прекратени от изпълнителния директор на ИА „Автомобилна администрация“ година след полицейската операция./Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP