Тихомълком и набързо удължиха срокове в закона за извънредното положение

15 Октомври 2020 | 16:11
0 коментара
Политика

Драстично беше увеличен срокът, в който органите, управляващи евросредства, разполагат с особени правомощия заради ситуацията с коронавируса. При това ГЕРБ прокараха промените през Закона за патентите и регистрацията на полезните модели. С новите текстове реално се променя и Законът за мерките и действята по време на извънредно положение, който бе приет още в началото на епидемията у нас.

Промените бяха направени по предложение на ГЕРБ във финалните текстове на преходните и заключителните разпоредби на законопроекта за патентите, пише в. „Сега“.  Мнозинството, за пореден път, прокарва важни текстове през дълги и неразбираеми законопроекти.

Промяната засяга конкретна разпоредба от извънредния закон, описваща особените правомощия на органите, които управляват средства от европейските структурни и инвестиционни фондове, по време на извънредното положение. В текста на разпоредбата е записано, че тези органи могат да изменят едностранно договори за безвъзмездна финансова помощ съобразно необходимостта от мерки при криза; да отпускат безвъзмездна финансова помощ при опростени правила, включително без публикуване на покана за набиране на предложения; да съкращават срокове при процедури за предоставяне на безвъзмездна помощ и др. Сега управляващите наложиха срокът на тези правомощия да бъде продължен и по време на извънредна епидемична обстановка, в каквато се намираме в момента, и 9 месеца след нейната отмяна.

От БСП усетиха намеренията на ГЕРБ и Иван Иванов от левицата настоя гласуването на въпросните параграфи да бъде отложено за следващия ден, за да може вицепремиерът Томислав Дончев за обясни за какво става въпрос. Тъй като текстовете засягат управлението на средства от еврофондове. Иванов предупреди, че промените целят да прикрият кражби и злоупотреби.  Ще се лепне петно върху този парламент като машина на времето и като машина за прикриване злоупотреби, каза още социалистът. Мнозинството обаче отхвърли предложението му.

ГЕРБ продължиха да объркват депутатите, променяйки номерация на параграфи и поправки в последния момент. Дори водещият на заседанието Валери Симеонов призна, че не успява да следи какво точно се гласува. Който е разбрал за какво става въпрос, да гласува, призова иронично той. В крайна сметка промените в извънредния закон бяха приети.

Добавете Вашия коментар

TOP