Тестово съобщение, пуснато по грешка на телефоните, изплаши хората и ги изкара от домовете им

02 Ноември 2023 | 13:58
0 коментара
Любопитно
България
Тестово съобщение, пуснато по грешка на телефоните, изплаши хората и ги изкара от домовете им

Грешка в тест на системата за ранно предупреждение изплаши хиляди абонати на мобилен оператор в сряда. Около 19 часа те получиха съобщение със следния текст:

BG-ALERT: Emergency Alert

test test

За повече информация: www.bg-alert.bg

Гафът станал в първия ден от пробите на системата, която се казва именно BG Alert. Тя трябва да влезе в употреба от първи януари, казаха запознати. А говорителката на пожарната Катя Янкова обясни, че оттам ще излязат с официално съобщение за случилото се. То първо обвини мобилния оператор, преди да се разбере, че той няма вина: Тестовото съобщение не е публикувано от оператора Vivacom, а от ангажирания с въвеждането на системата  BG Alert изпълнител,  гласи последното съобщение на МВР. От „Виваком“ обаче заявиха, че по време на тестове за автоматично изпращане на съобщения от системата към Министерството на вътрешните работи, която се внедрява в момента, системен интегратор е изпратил тестово съобщение към абонатите, за което телекомът не е бил уведомен.

„Извиняваме се за причиненото неудобство и вярваме, че възложителят на системата ще вземе необходимите мерки, за да не бъде всяван смут в населението. Ще продължим да работим с институциите за внедряване на необходимата система по уведомяване, като ще настояваме за по-добри процедури за оповестяване“, посочват от „Виваком“.  В някои квартали на София хора панически са излезли от домовете си. В социалните мрежи десетки потребители споделят, че са получили въпросното съобщение и са се изплашили. Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов успокои хората, като написа във Фейсбук, че няма опасност.

„Всичко е наред, няма опасност, това е само тестово съобщение. Крайно време е да имаме такава система, която е много полезна при бедствия и е много добре, че МВР я внедрява. МВР трябва да подобри процеса по тестване (особено в продукционна среда). „test test“ не е добро съобщение“, написа Божанов.

 

BG-ALERT е система, която уведомява за опасности чрез телефона.

Добавете Вашия коментар

TOP