Терорът отказа над 300 000 българи от път към Западна Европа и Турция

12 Август 2016 | 07:04
0 коментара
Общество
Терорът отказа над 300 000 българи от път към Западна Европа и Турция

Около 6 на сто, или над 300 хиляди българи са преосмислили плановете си да пътуват към страни от Западна Европа заради терористичните атаки там или към Турция заради преврата. Това показват изчисления на социолозите от “Галъп” въз основа на сондаж, проведен между 28 юли и 4 август т.г.

“Това е сериозна цифра на фона на цялостните възможности на българите за пътувани", коментират от агенцията.

Данните показват, че други 6 на сто нямат намерение да променят плановете си за път към тези страни, независимо от случващото се там.. Мнозинството от 82 на сто обаче въобще не са имали намерение да поемат към Западна Европа или Турция, показват данните. Около 40% от анкетираните твърдят, че са почивали или ще почиват по Българското Черноморие.

От “Галъп” са тествали и отношението към твърдението “В България трябва да се въведе смъртно наказание”. Данните показват, че всеки 3-и е “за” връщането му, като в тази група преобладават по-възрастни хора. Повече - 47 на сто са против връщането на смъртното наказание. В тази група преобладаватхора с по-висока степен на образование и в активна трудова възраст. “Това показва, че репресивните нагласи в българското общество са налични, но не и огромни", коментират от агенцията.

Според социолозите обществото ни вероятно проявява тревога заради случващото се в югоизточната ни съседка. Всеки 2-и българин ще следи олимпийските игрите в Рио, показват още данните от сондажа. Според социолозите толкова са следили и европейското първенство по футбол. Публиката пред телевизорите е преобладаващо мъжка, показват сондажът. Жените, които следят олимпиадата са два пъти по-малко. 73% от попитаните стискат палци на българските олимпийци и очакват от тях да се представят добре./24chasa.bg

Добавете Вашия коментар

TOP