Терапия с изкуство зареди с позитивна енергия деца и възрастни в Благоевград

27 Януари 2024 | 11:27
0 коментара
Общество
Благоевград
Терапия с изкуство зареди с позитивна енергия деца и възрастни в Благоевград

Как да се заредим с позитивна енергия и да освободим от себе си негативните емоции с помощта на изкуството? Отговорът, който бе твърде вълнуващ и зареждащ, даде снощи психологът и треньор по личностно и творческо развитие Денис Никифоров в зала „Изкуство“ на Регионална библиотека „Димитър Талев“-Благоевград.

Десетки хора – деца, младежи и възрастни, се докоснаха до едно невероятно преживяване, което се случи по време на уъркшопа по арттерапия с глина. Събитието се организира от Клуб ЕИ – Благоевград към „Фондация за развитие на Емоционалната интелигентност“, чийто регионален директор Валентин Василев бе модератор на вълнуващата среща на младия, енергичен и изпълнен с позитивизъм Денис Никифоров с благоевградчани. А тази среща не позволи да има и миг скука за всички участници, които на 100% се включиха в тази различна и полезна терапия с изкуство.

 

Малки и големи не само твориха – направиха фигури от глина с различна символика, но все с еднаква страст и желание, но получиха и специални асоциативни карти с различни послания, отговориха на редица интересни въпроси. Всичко това им помогна да се почувстват като една общност, чиято основна цел е да „избута“ напред позитивните емоции, да забравят лошите си моменти, да освободят блокажите в себе си, да извадят навън страхове, притеснения, емоции и чувства.

„Всеки човек е като пъзел – в него се съвместяват много и различни неща, емоции и чувства. Много важно е за всеки от нас да има мотивация да прави добро, да преследва успехите, да мисли позитивно. И няма нищо лошо в това да се похвалим. Ние сме това, което е вътре в нас, това и привличаме към себе си“, каза Денис Никифоров.

 

Той разкри, че практиката му показва, че с човешката душа трябва да се работи много деликатно и внимателно. Той открива ресурсите при своите клиенти чрез позитивната психология. Професионалните му интереси са в сферата на индивидуалното консултиране, работа с двойки, семейства и деца, ръководене на групи по позитивен психотренинг, проблеми, свързани с тревожност, паник атаки и самооценка. Творчеството и енергията на хората разгърна по много специален и уникален начин събитието вчера.

Фокусът беше свързан с позитивната психология, личностното развитие и изкуството. „Всичко това ни даде възможност да се потопим в света на арттерапията с глина по метода ТАК-СЕН и да открием нови начини за изразяване и себепознание. Благодаря за тази възможност да споделя моята страст, опит и знания с вас“, каза още младият психолог.

 

Децата, които участваха в арттерапията, подариха на библиотеката изработената от тях с глина машина на времето. А в.и.д. директор на РБ „Димитър Талев“ – Емилия Малешевска, връчи благодарствено писма на Денис Никифоров с пожеланието все така да бъде търсещ знанието, а с позитивизма и добрата си енергия да е пример за все повече хора.

Добавете Вашия коментар

TOP