Температурни рекорди за горещо време са регистрирани в няколко града в страната

15 Април 2024 | 21:29
0 коментара
Общество
Благоевград
Температурни рекорди за горещо време са регистрирани в няколко града в страната

Температурни рекорди бяха измерени днес в няколко града в страната, съобщиха кореспондентите на БТА. В Ловеч, Русе, Плевен и Кнежа, както и в Търговище и Хасково са подобрени температурните рекорди за горещо време на 15 април.

Максимална температура от 33 градуса на сянка бе измерена този следобед в Ловеч, което е рекорд за тази дата. Това съобщиха от хидрометеорологичната станция в люляковия град. Досега най-топло на датата 15 април е било през 1950 г., когато термометрите са отчели 26,6 градуса. 

До 31,5 градуса достигна температурата в Монтана, съобщи за БТА началникът на метеорологичната станция в града Леночка Ангелова. Тя заяви, че температурата е необичайно висока за средата на април, но не е рекорд за месеца и припомни, че на 1 април т.г. живакът в Монтана се вдигна до 32,5 градуса и подобри рекордите за април от началото на историята на измерванията в града преди повече от 50 години. 

Максимална температура от 33,6 градуса на сянка бе измерена този следобед в Русе, което е рекорд за тази дата, съобщиха от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град. Досега най-топло на 15 април е било през 2000 г., когато термометрите са отчели 28,4 градуса. 

В Плевен и Кнежа е подобрен температурният рекорд за горещо време на 15 април, съобщи Димитър Александров, метеоролог в плевенския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология. В 14:00 часа измерената в Плевен температура е била 31 градуса, а в Кнежа - 31,7 градуса. И в двата града е подобрена рекордната температура от 27,8 градуса за 15 април, отчетена през 1950 г. в Кнежа и през 1961 г. - в Плевен, показа справката на плевенските метеоролози. 

Температурен рекорд от 31,6 градуса бе отчетен и в Търговище. Максималната измерена температура за датата 15 април досега е била 25,8 градуса, регистрирани през 2000 г., каза за БТА ръководителят на Метеорологичната обсерватория в областния град Красимира Стойчева.

Рекордните за 15 април в цялата 90-годишна история на мониторинга на времето в Хасково 31,5 градуса бяха измерени в южния областен център, съобщиха от местната хидрометеорологична обсерватория. Досега най-топло на днешния ден е било през 1917-а и 1950 година, когато живакът е стигнал 27 градуса. Вчера в Хасково също бе счупен температурен рекорд за деня, който бе с 85-годишна давност.

Утре времето отново ще бъде предимно слънчево, показва прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология. Следобед от запад облачността ще се увеличава и до вечерта на места в Западна България ще има валежи от дъжд. Максималните температури ще са между 27° и 32°, в София – около 28°. В сряда ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места в страната ще има валежи, в Северна и Западна България ще са временно интензивни и значителни по количество, с гръмотевични бури. Температурите ще бъдат все още сравнително високи, максималните – от 18°-20° в западните, до 28°-29° в източните райони. В четвъртък ще се задържи със значителна облачност и валежи, понижението на температурите ще продължи. БТА

Добавете Вашия коментар

TOP