Темида с окончателно решение: Община Благоевград загуби битката за 1,6 млн. лв. по 2 проекта на екипа „Камбитов”

12 Юли 2022 | 11:57
0 коментара
Общество
Темида с окончателно решение: Община Благоевград загуби битката за 1,6 млн. лв. по 2 проекта на екипа  Камбитов”

Адвокатски хонорар в размер на 17 386,69 лв. успя да си издейства Министерството на регионалното развитие по дело, в което община Благоевград се надяваше да получи над 1,6 млн. лв. по 2 европейски проекта – за ремонт на площад „Г. Измирлиев“ и благоустрояване на IV микрорайон.

Върховен административен съд реши, че парите не се полагат, защото изпълнителите на ремонтните дейности не си направили труда предварително да огледат и преценят от какви пари ще се нуждае окаченият таван в подплощадното пространство, а и по двата проекта харчовете били с повече от допустимите 15% извънредни разходи.

Огромната сума за хонорар на юристите на МРРБ пък е одобрена от ВАС, понеже делото било много сложно.

До ВАС казусът стигна по жалба на община Благоевград против Решение от 29.04.2021 г. на Административен съд – Благоевград, с което бе отхвърлена жалбата й срещу отказа на зам. министъра на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на управляващия орган на оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. да доплати по двата проекта 1,6 млн. лв.

Договорът между екскмета Атанас Камбитов и МРРБ бе сключен на 18.11.2016 г. Той бе за предоставяне на финансова помощ по европейски проект в размер на  13 177 504.12 лв., от които 28 103.81 лв. собствен принос на общината. Съгласно договора бе предвидено авансово плащане от 4,6 млн. лв., а окончателното – след одобрение на извършените разходи. На 1 октомври 2019 г. е направена проверка на договора, сключен със строителя на площада ДЗЗД „В Строй“, по който бяха предвидени обновяване и облагородяване на площада, реконструкция на площадното, подплощадното пространство и фонтаните, художествено осветление в централна градска част между сградите на общината, ДТ „Никола Вапцаров“, РЗИ, сградата на АУБ и хотел „Ален мак“. Към договора е приложено и допълнително споразумение за установени непредвидени строително-монтажни работи за ремонт на конструкцията на окачения таван в подплощадното пространство, която била силно корозирала и компрометирана вследствие на течове. Проверяващите обаче отказали да одобрят разходите в размер на 474 845.90 лв. Отделно от това, не били признати и разходи за 1 178 125.30 лв. по европейски проект за благоустрояване на IV микрорайон, включващ рехабилитация и реконструкция на улици, енергоспестяващо осветление и озеленяване в района до ЮЗУ „Неофит Рилски“, който е изпълнен  от Обединение ДЗЗД „ММ Строй“.

Отказът на МРРБ от 9 юни 2020 г. да плати на община Благоевград огромната сума от 1,6 млн. лв. по двата проекта бе обжалван в Административен съд – Благоевград от предишния кмет Румен Томов. Тогава успоредно с отхвърлената жалба общината бе осъдена да плати 20 000 лв. хонорар на адвоката на МРРБ и още 1600 лв. за вещото лице. С последното решение на ВАС освен че общината трябва окончателно да се примири със загубата на 1,6 млн. лв., но ще трябва да брои и близо 40 000 лв. на МРРБ за скъпите й адвокати в двете съдебни инстанции./Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP