Тежки времена за домашната ракия. Ето какво измислиха

27 Октомври 2022 | 16:18
0 коментара
Общество
Тежки времена за домашната ракия. Ето какво измислиха

По-скъпа домашна ракия ще пием тази година. Причината – по-високите цени на дървата и на захарта.

Това обаче не отказва любителите на традиционната спиртна напитка и макар и в по-малки количества, те продължават да си произвеждат.

На казаните за варене на ракия в Съединение от рано сутринта има хора.

„Донесъл съм си дърва, тук имаме местно предприятие, от палетите, по-евтино ми излиза, 1 лев е. Захарта и нея ходя да я взимам от търговията, 2,45 лв. е цената, иначе в магазина е 3 лв”, споделя местен пред БНТ.

„1 литър ракия излиза 5-6 лв., миналата излизаше 3-4 лв.”.

Въпреки по-високите цени обаче, никой не смята да се отказва от варенето на ракия.

„Не може да поливаш, да пръскаш…, дал си дал толкова пари за препарати и накрая да не пиеш хубава ракия. Колкото и да растат цените, докато има казани, ще варим ракия”, категоричен е местен жител.

На различните казани в Пловдивско таксите за варене на ракия варират от 30 до 100 лева.

Ракията е сред най-предпочитаните от българите алкохолни напитки. Ако искате да се наслаждавате на наистина превъзходен вкус, трябва много стриктно да следите процеса по ферментация, защото именно от него зависи колко ароматна и пивка ще е ракията.

Хората, които сами си приготвят алкохолната напитка, трябва да си отделят време, в което ежедневно да разбъркват плодовете с вода и захар.

Сред условията за правилно протичане на ферментацията е плодовете да бъдат в дървени или пластмасови съдове. Те трябва да са предварително почистени и много добре изсушени. Металните и цинковите съдове са враг номер едно на ферментацията.

Рецептата за греяна ракия с мед, която прави чудеса Почти невъзможно е някой да ви отговори с точност колко време отнема на ракията, за да ферментира. Като цяло това зависи от температурата, използваните плодове, захарността и много други фактори.

До ден днешен майсторите на домашна ракия използват онзи стар метод, с който установяват дали е настъпил краят на ферментацията. Взима се горяща свещ и с нея започвате да обикаляте над съда. Ако огънят изгасне, това значи, че процесът все още не е приключил.

Ако свещта продължи да гори, това подсказва, че плодовете са ферментирали и може да преминете към варене. Някои хора предпочитат да се доверят на собствения си вкус, за да установят кога приключва ферментацията. Те опитват от материала. Ако той е сладък, това значи, че не е готов. Ако е горчив, ферментацията е приключила.

Добавете Вашия коментар

TOP