Татяна Дончева: Дано културата победи физкултурата

01 Ноември 2016 | 21:57
0 коментара
Политика
Татяна Дончева: Дано културата победи физкултурата

"Необходима е спешна промяна на държавната политика в областта на културата и образованието. У нас има хора, които разбират и от култура и от политика. И дано културата победи физкултурата", призова във вторник кандидатът за президент на "Движение 21" и НДСВ Татяна Дончева.

В Деня на народните будители тя организира дискусия за промяна на системите на образованието и културата в страната.

"Част от това е и системата на реализация. Децата не могат да си намерят работа дори като учители по рисуване и по пеене. И в същото време продължаваме с политиката на закриване на културни институции. Не е редно това да продължава", каза Дончева.

Сред идеите, които тя изтъкна пред университетски преподаватели и студенти в София, бе държавата да се превърне в "ключов меценат". "Не можем да разчитаме само на частните спонсори", заяви тя и декларира, че ще се бори по всякакъв начин това да стане.

"Президентът не може да води бизнес делегации. Тези делегации са за премиера. С него пътуват министрите, там се правят сделките, така че бизнесът е за там. Президентът трябва да пътува с културни делегации. За да пътува с тях, трябва да познава творците", отбеляза Дончева.

 

И припомни през смях: "Имаше един предишен президент, който заведе в Москва културната делегация на Тодор Живков от 87-ма година, ама мотамо, все едно че България 30 години не е родила други творци".

Дончева изреди редица примери как парите за култура винаги остават на заден план. "Няма да спекулирам как Пловдив – европейската столица на културата, си направи зала за пистово колоездене за 60 000 лева, като никой не познава жив пистов колоездач. В същото време сградата на филхармонията е в окаяно състояние, седалките не са сменяни от 1968 година, а покривът капе и ако завали дъжд гледате симфоничен концерт с чадър", каза тя.

"България имаше премиер, който искаше да стане футболист на годината. Обещавам ви, че ако стана президент, няма да поискам "Златна лира" за принос в българската музика, защото смятам, че да поприсвирваш на инструмент, даже прилично да присвирваш, е въпрос на обща култура. И тази култура трябва да стане достъпна за много деца и много млади хора, а не да ползваме властта си за призове", допълни Дончева, която е цигуралка.

Пред събралите се тя припомни делото на "човека, направил Деня на будителите национален празник". "Това е известният земеделски политик Стоян Омарчевски. Бил е три години министър между 1920-1923 година", каза кандидатът за президент. Това е човекът, който установява, че има опасност от срив на нацията след войните.

После Стоян Омарчевски е автор на идеята за поставяне бюстовете на будителите на централната алея в Борисова градина. Той въвежда задължително основно образование, въвежда реформа на правописа и приближаването до говоримия език.

"За две години създава 1115 нови училища – ако искате вярвайте. В България – излязла от войните, на ръба на икономическата катастрофа за две години над 1100 училища", разказа Дончева.

"Омарчевски е човекът, който задължава всички печатни произведения издадени у нас да се депозират в библиотеките в София, Пловдив и Велико Търново. Този същият човек, който сме забравили, даже не знаем, че е внесъл предложението 1 ноември да е официален празник, е създал археологичния институт, създал е Музикалната академия и Художествената академия, освобождава детската литература от данъци, подкрепя прохождащото българско кино", продължи Дончева.

"Този човек все още няма паметник. Бил е депутат в 9 народни събрание и умира от инфаркт на бюрото в кабинета си. В деня на будителите трябва да сме в дълг пред този човек. А интелигенцията е в дълг пред нацията", каза още Дончева.

Тя допълни, че смисълът на срещата не е да издекламира номера си в бюлетината. "Искам да ви кажа, че интелигенцията е в дълг пред нацията. Тези социологически сондажи, които излизат, освен че са манипулативни, могат да послужат за нещо ценно – не може 200 000 души да искат Марешки да им бъде президент. Това са 200 000 души, които си купуват евтини лекарства от Марешки и те мислят с хоризонт от едната до другата седмица. Това е нивото на нацията. И вместо да се сърдим на тези хора и да ги упрекваме, че те определят бъдещето ни по начин, който не ни харесва, трябва да разберем, че ролята на интелигенцията не е да се оплаква и хленчи. Ролята е да я оглави нацията", каза Дончева.

"Оглавяването не става като интелигенцията е първа по митинги. Като трябва, ще иде и на митинги. А като върши своята ежедневна творческа работа. Защото нацията има нужда от повдигане, каквото е ставало по времето на Омарчевски", продължи тя.

По време на дискусията Татяна Дончева покани на сцената проф. Диляна Мичева и проф. Румен Рачев.

Проф. Мичева изрази надежда младите да помогнат за защитата и развитието на културата ни. "Трябва да се даде възможност на новите творчески плодове, не да унищожаваме, а да строим“, заяви тя и добави: "Държавата ни е в тотално безхаберие по отношение на новото“.

"Вратите на българското Министерство на културата са затворени. Професори чакат за среща с месеци да ги приеме министърът“, каза проф. Мирчева. "Няма да позволим да ни шибат с камшици", каза още тя. Проф. Румен Рачев напомни какво означава думичката култура – облагородяване на земята и заяви, че за съжаление, в момента българинът има ниска общообразователна култура.

"Културата не е оръжие да воюваме, а е щит, с който да запазим държавността си", обобщи той.

*Публикацията е част от предизборната кампания на "Движение 21"-НДСВ. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Добавете Вашия коментар

TOP