ТАТЕ НОСИ, МАМА МЕСИ: 147 000 наши младежи търкат дивана!

20 Март 2024 | 12:53
0 коментара
Общество
България
ТАТЕ НОСИ, МАМА МЕСИ: 147 000 наши младежи търкат дивана!
Делът на младите хора, които нито учат, нито работят у нас, е около 15%. Това каза икономистът Адриан Николов от Института за пазарна икономика пред "Фокус". 147 000 младежи у нас според статистиката на Националния статистически институт от последното тримесечие на 2023 г. не учат и не работят. Става дума за хора между 15 и 29 г.

По думите му делът на неактивните младежи лека-полека намалява – от 20 до 15%. "Това обаче всъщност са високи проценти. Тук влизат доста млади майки, чиито съпрузи издържат семейството. Тази група няма интерес да се връща на пазара на труда, а и е редно да се запитаме дали трябва да се опитваме да я накараме да направи това. В ромската общност е заключена голяма част от неактивните младежи в България. Географски тази група е доста разпръсната, далеч от активните пазари на труда, с много ниски професионални умения", допълни той.

"Третата интересна група е тази на сезонните работници. Един такъв човек не би влязъл лесно в статистиките, но половин година всъщност той е активен работещ и се издържа – себе си и семейството си, от гурбет в Гърция, например. Младите българи късно напускат домакинството – в периода 29-30-годишна възраст . Това позволява на младежите да поддържат по-дълго статут на неактивни – нито работещи, нито учащи", уточни Николов.

Добавете Вашия коментар

TOP