Талантливи деца от Благоевград подкрепиха борбата с опустиняването и засушаването чрез свои творби

18 Юни 2022 | 13:52
0 коментара
Култура
Талантливи деца от Благоевград подкрепиха борбата с опустиняването и засушаването чрез свои творби

С откриването на пъстра изложба бе отбелязан Световният ден за борба с опустиняването и засушаването в Благоевград.
Във фоайето на общинска администрация са подредени картини, сътворени от деца от школа по рисуване „Престо“.
Инициативата е организирана от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ съвместно с Община Благоевград.
Целта на експозицията е да се насочи вниманието на обществеността към проблемите на околната среда, вследствие на човешката дейност, а именно замърсяване на водите, прекомерна експлоатация на водоизточниците и глобалното затопляне.
Изложбата бе открита от Силвия Домозетска, директор на Дирекция „Култура, спорт, туризъм“ към Община Благоевград и Ралица Кукова, директор на Дирекция „Контрол“ към Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“.
„Ние сме благословени да живеем в страна с много зеленина, вода, но всъщност има много големи територии на планетата, които са застрашени от суша. И ако ние не сме съпричастни към глобалния проблем, тогава опасността ще дойде и към нас. Най-лесният начин да вникнем в същността на проблема е чрез изкуството. Благодаря на Басейнова дирекция и художниците от школа „Престо“ за положените усилия“, каза по време на представянето на изложбата Силвия Домозетска.
Ралица Кукова също приветства участниците и гостите и подчерта огромната роля на човечеството за опазване на околната среда.
„Картините са направени от малките творци само за три дни. Благодаря за тяхната активност и затова, че ни позволяват през техните очи да видим сериозността на проблемите“, каза Ралица Кукова.
Световният ден за борба с опустиняването и засушаването се отбелязва 1995 г. с резолюция 49/115 на Общото събрание на ООН.

Добавете Вашия коментар

TOP