Такситата готвят по-високи цени заради новите касови апарати

01 Юли 2019 | 11:50
0 коментара
Бизнес

Слагането на нови касови апарати с фискална памет, с каквито трябва да бъдат оборудвани такситата съгласно последните промени в Закона за автомобилните превози, може да доведе до вдигане на цените на жълтите кола.

Това заявиха представители на няколко от най-големите организации в бранша.

"Разходите заради новите апарати ще са огромни. Само в София работят 6000 таксита. За да ги преоборудваме, трябва да вдигнем цените. Хората обаче нямат пари и това ще доведе до отлив на клиенти и до съкращаване на шофьори”, твърди Емил Игнатов от Националния съюз на таксиметровите превозвачи пред "Труд".

Според новата наредба за функционалните и техническите изисквания, на които трябва да отговаря фискалната памет на електронните таксиметрови апарати, те вече трябва да са свързани с НАП и да покриват изискванията на прословутата Наредба № Н-18, срещу която възроптаха вече от туристическия бранш.

"В нито една държава в ЕС няма касови апарати в такситата", коментира и Румен Крумов, председател на Националния съюз на превозвачите. По думите му, след като беше решено такситата да са на патент, не е нужно да имат и касови апарати.

Изискването за нови разходи за оборудване на такситата, ще доведе до ръст на сивия сектор в бранша, категоричен е Кирил Кирилов от Националния таксиметров синдикат.

Други промени в Закона за автомобилните превози предвиждат регистър на атракционните превозни средства, както и по-строга регулация на тези, които извършват “пътна помощ”.

Актуализирани са текстовете, според които превозвачът трябва да може да гарантира, че по всяко време на счетоводната година е в състояние да посреща своите финансови задължения.

Преди превозвач да поиска прекратяване на лиценза му, ще му се прави проверка. Така ще се избегне порочната практика фирми, извършили нарушения, да прекратяват лиценза си по собствено желание, а после да подадат заявление за нов, като избегнат санкциите.

Добавете Вашия коментар

TOP