Таксиметровите шофьори ще плащат патентен данък

16 Март 2016 | 18:54
0 коментара
Общество
Таксиметровите шофьори ще плащат патентен данък

От 400 до 1000 лв. патентен данък ще плащат таксиметровите шофьори. Това решиха депутатите от регионалната комисия като гласуваха на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси, внесени от група депутати от няколко партии.

Данъкът ще се дължи за всеки отделен автомобил, а размерът му ще се определя с наредба на съответната община.

Той ще се декларира до 31 декември на предходната година и ще се плаща на две вноски - до 31 декември на предходната година и до 30 юни на годината, за която е дължим на общината. За предплатения данък ще се прави отстъпка от 5 на сто.

Станислав Иванов от ГЕРБ обяви, че в момента не се отчитат реални приходи от данъка, плащан от таксиметровите шофьори

"По някаккъв начин той се заобикаля чрез вратички в законодателството." обяви той.

Иванов цитира данни според които в Бургас при 700 таксита, в хазната са постъпили 10 хил. лв. през 2014 г.,а в Пловдив- 26 хил. лв. при хиляда таксита. За сравнение той даде годините, когато е имало патентен данък. Тогава в Пловдив са събирани 750 хил. лв.

С промените депутатите връщат и старите текстове в закона, които позволяваха на таксиджии да карат от името на регистриран превозвач, но за своя сметка. Това право създаваше неясноти особено при инциденти.

Когато е преотстъпен лицензът на самоосигуряващ се водач е трудно да се определи на кого е отговорността, а това затруднява и налагането на санкции при нарушения, коментираха депутати.

Иванов обясни, че положително становище за законопроекта е получено от сдружението на общините, финансовото министерство, транспортното министврство, таксиметрови фирми и организации.

Само транспортния синдикат "Авто 94" от Варна бил против предлаганите промени.

Добавете Вашия коментар

TOP