По време на разговор се фокусираме върху очите на другите. В същото време често използваме очите си, за да комуникираме и да изразяваме нашите чувства и интерес. Всъщност изненадващо малко изследвания са направени за това как очите са замесени в механиката на привличането, поне в сравнение с купищата проучвания за привлекателността на лицето, гласа и дори миризмата на тялото.

Може би знаете, че големите зеници изразяват желание и страст. Когато хората са възбудени, зениците им – черният кръг в средата на ириса на окото, се разширяват. Това е израз на привличане, особено за мъжете, но също така и за жените, дори когато съзнателно не го забелязваме.

Бялата част на окото, склерата, също се включва в преценките на привлекателността и здравето. Изследванията показват, че хората с по-бяла склера се оценяват от другите като 25% по-щастливи, 42% по-здрави и 17% по-привлекателни.

Има обаче и трети елемент на окото, който изразява привлекателността. Това е лимбалният пръстен. Може би сте забелязали, че ирисът е по-светъл край зеницата и потъмнява в края. Тъмният кръг между ириса и склерата се нарича лимбален пръстен. Ако сте с тъмни очи ще е трудно да го забележите. Но тези със зелени, сиви или сини очи ще го видят лесно.

Изследвания сочат, че жените предпочитат хора с по-тъмен лимбален пръстен. Той прави лицата на другите на изглеждат по-здрави.

Ефектът на лимбалните пръстени за привличането зависи от пола на наблюдателя и зрителя. Жените мислят, че партньорите им с тъмни пръстени са по-здрави, а мъжете почти не могат да направят разлика.

Защо лимбалните пръстени са толкова важни, когато става дума за оценяване на здравето и привлекателността?

Те са по-тъмни, когато сме млади и избледняват, когато остареем. Лимбалните пръстени също могат да бъдат показател за здравето на сърцето и кръвоносната система на човека, тъй като те са по-тъмни при тези, които имат ниски нива на натрупване на фосфолипиди - рисков фактор за сърдечно-съдовите заболявания.

Изследванията също така показват, че жените предпочитат мъже с по-тъмни лимбални пръстени за случайни връзки, а не за дългосрочни взаимоотношения.